Desi numai sase state au deschidere la Marea Neagra, 18 tari o folosesc ca depozit de deseuri toxice prin deversarea acestora in fluviile sau raurile care se varsa in mare. Poluarea masiva contamineaza marea intr-un ritm alert, Marea Neagra fiind o mare inchisa, careia ii este necesar un timp mai indelungat pentru a se reface, arata Antena3.

Materialele organice toxice deversate si substantele chimice precum si sutele de tone de azot, fosfor, fier, zinc afecteaza in special organismele care traiesc pe fundul marii, care constituie la randul lor o sursa de hrana pentru celelalte animale marine. Se creaza astfel un dezechilibru ireversibil in ciclul natural, care afecteaza in final intreg ecosistemul, inclusiv pasarile si o serie de mamifere terestre. Populatia de peste din Marea Neagra a suferit in ultima perioada o scadere drastica si, daca nu se iau masuri urgente, risca sa dispara definitiv.

Potrivit Ziua, pe langa materialele organice, sunt descarcate si sute de tone de azot, fosfor, fier, zinc, care afecteaza milioane de organisme care traiesc in apa si pe fundul marii si care la randul lor le servesc drept hrana altor animale. Substantele care polueaza apa marii au un impact negativ major asupra lantului trofic, motiv pentru care unele specii de pesti sunt acum pe cale de disparitie. In consecinta, este nevoie de masuri radicale pentru reducerea poluarii Marii Negre. Initiativa trebuie sa vina de la fiecare tara in parte, au subliniat specialistii citati de Today's Zaman, dar este nevoie si de o initiativa comuna, care sa blocheze un fenomen care capata proportii din ce in ce mai extinse.