Social 4 Aprilie 2008 00:27
Lidia Barbulescu a declarat ca legea care acorda 600 de lei pe luna mamelor, in primii doi ani dupa nasterea unui copil, ar fi discriminatorie si ilegala Presedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu, a declarat ca legea care acorda 600 de lei pe luna mamelor, in primii doi ani dupa nasterea unui copil, ar fi discriminatorie si ilegala. O decizie asemanatoare a luat si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Ministerul muncii sustine, insa, ca nu statul are sarcina sa creasca copiii.

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Czaba Astalos, spune ca actualul sistem prin care se acorda ajutoarele de crestere a copiilor nu promoveaza principiul egalitatii de sanse intre persoane aflate in situatii diferite.

Cu alte cuvinte, o mama cu salariu mare nu poate fi pusa de catre stat in situatia de a-si creste copii cu aceeasi suma, ca si o mama cu salariul minim pe economie.

Sistemul - spune domnul Astalos - se bazeaza doar pe principiul solidaritatii, fara sa ia in calcul contributia fiecaruia la bugetul de stat, prin impozite, sau la bugetul de asigurari sociale.

"Parintele este pus in situatia de a nu beneficia de acest drept pentru ca diferenta dintre salariu si ajutorul pe care-l primeste de la stat e atat de mare incat dupa 6 luni, deci dupa concediul post natal si alte artificii - concediu de odihna sau un concediu medical - se intoarce la serviciu, nefiind in posibilitatea de a-si creste copiul cel putin pana la varsta de 1 an", spune domnul Astalos.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a luat doua decizii prin care arata ca sistemul de acordare a ajutoarelor este discriminatoriu.

Mai mult, Consiliu a recomandat ministerului muncii sa regandeasca acest sistem. Pentru minister nu este, insa, o prioritate.

In schimb, instanta judecatoreasca a tinut cont de decizia Consiliului pentru Combaterea Discriminarii si a stabilit despagubiri in cazul unei femei care a dat statul in judecata pe acest motiv, in timp ce alte procese similare se afla pe rol.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Teodora Bertzi, a explicat la BBC argumentele in favoarea legii privind acordarea ajutorului pentru cresterea copilului.

"Unul a fost principiul solidaritatii sociale, doi - conditii egale pentru toti copiii, indiferent de castigurile parintilor. Sigur ca ea nu raspunde cerintelor celor care castiga mai mult, insa , a avea copii cade in responsabilitatea parintilor, si nu este obligatia statului sa-i creasca", spune Teodora Bertzi.

Asa numita ordonanta pentru pentru mame a fost emisa de guvernul Nastase, in 2005. La vremea aceea, femeile primeau un ajutor pentru cresterea copiilor de 85% din salariul mediu brut.

Potrivit ministerului muncii, erau mai multe femeile care primeau sume simbolice pentru cresterea copiilor, respectiv 85 % din salariul minim pe economie.

Era vorba de 85%, in timp ce doar 15% aveau salarii mai mari si primeau ajutor, in functie de contributia la bugetul de asigurari sociale.

Asa cum spune presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Czaba Astalos, tocmai aceasta categorie de femei, cu cariera, este disciminata.

Desi, nu doar mamele pot primi acest ajutor, ci si tatii. Putin au ales, insa, sa beneficieze de acest ajutor, in locul mamelor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.