Social 4 Aprilie 2008 23:50
Expertii in analiza mesajelor non-verbale, transmise de miscarile trupului, gestica, mimica si de reactiile neurovegetative ale personajelor politice pun sub lupa intalnirile sefilor de state, pentru a intelege ce se ascunde in spatele gesturilor impuse de protocol.
Psihologul Hanibal Dumitrascu, profesor la Universitatea Bucuresti, considera ca, in aceasta logica, s-a dat un adevarat spectacol la intalnirea dintre presedintii Romaniei si ai Statelor Unite, de la Neptun. Traian Basescu nu a reusit sa-si invinga nesiguranta, timiditatea sau anxietatea, tradat de atitudinea mai tot timpul rigida, tensionata a corpului si de expresia fetei, iar George Bush a fost extrem de stanjenit de intrebarea referitoare la vize. Prezentam in continuare analiza intalnirii de la Neptun, din perspectiva mesajelor non-verbale, realizata de profesorul Dumitrascu.

Bush l-a batut in cateva randuri pe spate pe Basescu, acelasi gest facandu-l si sotia acestuia cu presedintele roman. Sigur, la prima vedere acest fapt s-ar traduce prin amicitie, dar la o analiza mai atenta vedem ca Traian Basescu are o atitudine corporala rigida si nu zambeste in momentul in care cuplul ameri
can isi exprima afectiunea. Pare a se gasi in pozitia unui copil care pe neasteptate primeste o mangaiere de la parinti si nu stie sa raspunda la aceasta gratificare. O anumita asteptare incordata a lui Traian Basescu a fost tradata si de faptul ca in timp ce aeronava prezidentiala se gara pe Aeroportul Kogalniceanu, a stat cu spatele la aceasta, ca si cum i-ar fi fost teama. Este clar ca aceasta pozitie a lui Traian Basescu este una anxiogena, ii deconspira in acelasi timp stangacia, timiditatea. Celebra de acum plimbare din jurul lacului Nufarul a celor doi presedinti il surprinde pe Basescu facand gesturi largi, sugerandu-ne amplitudinea cu care vrea sa-l convinga pe interlocutorul sau. Acesta din urma pare a fi mai degraba rezervat, daca nu chiar usor absent la explicatiile oferite de Basescu. Pozitiile de putere ale celor doi sunt clare. Pe de o parte, il avem pe Traian Basescu, un elev care vrea sa se faca remarcat, iar pe de alta parte pe George Bush, profesorul usor plictisit de explicatiile redundante ale elevului sau. Situatia pare a fi salvata de faptul ca in sfarsit Marea Neagra apare in campul vizual al celor doi, si Basescu, usurat, i-o arata lui Bush. Conferinta ii asaza pe cei doi politicieni exact pe pozitiile de putere pe care le au unul fata de celalalt. Un Bush care continua sa-l indemne pe Basescu sa i-o ia inainte si sa intre in „clasa“ (de fapt, in casa), aratand clar ca unul este profesorul sau parintele, iar celalalt este elevul, copilul, cel care intr-un fel sau altul trebuie sa asculte, sa se supuna.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.