Social 4 Aprilie 2008 19:08
Zece clujeni, dintre care majoritatea membri in societatea culturala Filarmonia, au organizat, joi, un protest, asa-zis flash mob, incercand sa sensibilizeze inca o data presa internationala si administratia americana cu privire la modul in care s-a solutionat cazul chitaristului clujean Teo Peter.
"Mesajul este unu simplu: nu il uitati pe Teo Peter, nu uitati ca e clujean si a patit asta. Sub nicio forma nu e vorba de un protest antiamerican. E imposibil sa mai faci dreptate pentru ca procesul s-a judecat intr-un sistem pe care lumea si America il considera infailibil", a declarat Sabin Mircea Rus, secretar al societatii Filarmonia, unul dintre participantii la mitingul spontan.

Cu toate ca, practic, a fost vorba de o mana de oameni care purtau tricouri imprimate cu mesajul "Remember Teo Peter" si "Pro Teo Peter", la miting autoritatile s-au lasat sa se vada ca sunt vigilente, unul dintre agentii de politie rutiera aflati in apropiere simtindu-se dator sa chestioneze pe unii dintre participanti cu privire la scopul evenimentului. Cu sloganul "American Citizens are priceless, for all the rest, there is Mastercard" (Cetatenii americani sunt de nepretuit, pentru toti ceilalti exista Mastercard, parodiere a celebrei reclame pentru carduri, n.red), trei dintre participantii la flash mob s-au afisat pret de cateva minute in fata magazinului Sora, situat pe una dintre cele mai circulate artere ale orasului.

Fratele lui Teo Peter a declarat, joi, ca procesul din SUA, in care sergentul american a fost judecat pentru accidentarea mortala a artistului roman, a reprezentat o "mascarada", iar sentinta, de achitare, "a socat pe toata lumea".

Claudiu Peter a mai spus, in cadrul unei conferinte de presa, ca autoritatile americane i-au facut o oferta, in 2005, reprezentand daune morale pentru pierderea suferita, de aproximativ 10.000 de dolari, pe care a refuzat-o, pe motiv ca viata unui om nu poate fi evaluata. In ianuarie 2006, autoritatile americane au veit cu o noua oferta, de 16.500 de dolari, pe care fiul lui Teo Peter a refuzat-o, de asemenea. El nu a precizat ce suma ar reprezenta o justa despagubire pentru "nedreptatea" facuta de justitia americana, dar a specificat ca din banii primiti drept daune morale, ar face fundatia "Teo Peter", pentru a promova cultura din Romania, ca si tatal sau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.