Social 4 Aprilie 2008 15:15
Comisia Europeana trimite al doilea si ultimul avertisment privind sistemul de urgenta 112, Bulgariei si Romaniei. Numarul european unic pentru apeluri de urgenta functioneaza in continuare in mod necorespunzator, se arata astazi, intr-un comunicat al Uniunii Europene.

„Un numar european unic pentru apeluri de urgenta 112 care functioneaza in mod corespunzator este fundamental pentru a garanta siguranta cetatenilor nostri. Persoanele aflate intr-o situatie de urgenta ar trebui sa fie localizate cu usurinta cand formeaza 112 de pe telefoanele lor. Prin urmare, le recomand cu insistenta autoritatilor bulgare si romane sa asigure disponibilitatea si functionarea corecta a numarului 112”, a declarat comisarul UE pentru telecomunicatii, Viviane Reding.

Normele UE in domeniul telecomunicatiilor cer ca statele membre sa se asigure ca serviciile de urgenta pot fi apelate gratuit prin numarul european unic pentru apeluri de urgenta 112. Statele membre trebuie sa garanteze, de asemenea, ca operatorii de telecomunicatii furnizeaza serviciilor de urgenta informatiile privind localizarea apelantului pentru apelurile catre numarul 112, efectuate de pe telefoane fixe sau mobile.

Desi numarul 112 este disponibil in Romania, se trimite un aviz motivat, deoarece informatiile cu privire la localizarea apelantului nu sunt inca puse la dispozitia serviciilor de urgenta in cazul apelurilor efectuate de pe telefoane mobile, arata NewsIn.

Aceasta a doua scrisoare este ultima inainte ca Romania sa fie chemata in fata Curtii Europene de Justitie daca Bucurestiul nu rezolva situatia in acord cu cerintele comunitare. Termenul este si de aceasta data de doua luni, dar asa cum s-a intamplat si in cazul primei scrisori.

Informatiile cu privire la localizarea apelantului pentru apeluri de urgenta catre numarul 112 de pe telefoane mobile sunt inca indisponibile in alte patru state membre: Italia, Lituania, Tarile de Jos si Slovacia. Procedura privind incalcarea dreptului comunitar de catre Polonia a fost suspendata recent pentru a se evalua progresele inregistrate in practica.

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, coordonatorul Serviciului 112, declara in 21 martie ca prin adoptarea unei ordonante in sedinta de guvern, reglemenarile au fost aduse la standarde europene, iar problema privind localizarea apelantului va fi rezolvata pana la sfarsitul verii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.