Peste mai putin de trei saptamani, sezonul la mare se deschide "oficial". Ministerul Mediului si ANT au dat deja startul: incepand cu 1 Mai, turistii pot lua drumul Litoralului. Hotelierii nu vor mai inchide unitatile dupa traditionalul sejur de Armindeni si de Pasti, plajele nu vor mai fi pustii, ca altadata, in aceasta perioada. Deocamdata, lucrurile nu se prezinta la fel de optimist la fata locului. La Eforie Sud, de pilda, complexurile hoteliere isi vor deschide portile abia pe 1 iunie. Nici la Saturn, cu exceptia complexului balnear "Hora" (3 stele), statiunea nu este contractata decat incepand din 15-20 mai. Iar primele grupuri mari sunt de turisti straini.

Desi tarifele sunt mai mult decat atractive: 400.000 lei locul, pe zi, la 3 stele, cu mic dejun inclus, respectiv 350.000 locul, la 2 stele - pensionarii nostri nu dau buzna. Tinerii aleg, de 1 Mai, hotelurile din Neptun. Slujba de Inviere se va oficia pe plaja din Mangalia, Mamaia ori Costinesti. La hotelul "Neptun", de 3 stele, locul intr-o camera dubla este de 310.000-351.000 lei. La "Forum" (3 stele), in Costinesti, minivacanta de Pasti (intre 30 aprilie - 2 mai) nu trece de 800.000 lei de persoana, cu un pranz pascal de 500.000 lei.

Cele mai scumpe raman hotelurile de lux din Mamaia: 3,5 milioane lei camera dubla la "Iaki" (3 stele) si 3,2 milioane lei, la "Mamaia" (5 stele). Doar complexul "Scandinavia" (4 stele) va ramane ferecat. Personalul ne-a soptit ca patronul, Corneliu Iacubov, si-ar fi instrainat afacerea "si acum suntem in reparatii". Scandalul plajelor, pe de alta parte, nu s-a terminat. Decizia Ministerului Mediului de a le trece din acest sezon estival in administrarea "unica" a Directiei Apelor "Dobrogea Litoral" (DADL) a starnit protestul celor 198 de concesionari.

Ei au chemat in instanta DADL, nemultumiti ca toate contractele de prestari servicii pe plaja au fost reziliate unilateral. Primarul Radu Mazare sustine cauza "tonetarilor", asa ca nu va da autorizatie de demolare a bar-beach-urilor din Mamaia. Buldozerele DADL nu pot trece la actiune. Sereleul cadorisit cu "administrarea" nisipului de la Mangalia la Navodari (avand ca unic actionar chiar DADL) nu a fost, inca, infiintat! De altfel, mai devreme de 30 aprilie, data la care rezilierea contractelor devine operationala, nici n-ar putea trece la treaba. Iar la 1 Mai, plajele ar trebui sa fie luna si la standard de 1-3 delfini!


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.