Social 29 Martie 2008 13:36
Toti angajatii de la salubrizare si domeniul public al Capitalei au iesit la lucru astzi, pentru a pune la punct ultimele detalii de ordin estetic inaintea Summit-ului NATO, iar monitorizarea curateniei pe timp de noapte urmeaza sa se faca sub ochiul atent al Serviciului de Protectie si Paza.

Agitatie mare in centrul Capitalei, inca de la orele diminetii zilei de astazi. Pe toate arterele culoarului unic al Summit-ului NATO, dar si in zonele adiacente, sute de angajati ai firmelor de salubrizare si ai administratiilor domeniului public de sector se ocupau atat de asigurarea curateniei, cat si de retusurile necesare la carosabil si la spatiile verzi.

La intrarea pe Calea Dorobantilor dinspre Piata Aviatorilor, se montau dale nou-noute pe scuarul ce separa cele doua sensuri rutiere. La doar o suta de metri distanta, angajatii Administratiei Domeniului Public reparau cu migala ochiurile gardului de sarma de pe marginea bulevardului Constantin Prezan. Iar asta cu toate ca aceasta artera nu este inclusa in culoarul unic destinat coloanelor oficiale, din ratiuni ce tin de (dis)confortul deplasarii pe piatra cubica.

Mai departe, la Arcul de Triumf, erau coborate si ultimele schele de pe Arcul de Triumf, dupa trei zile de munca asidua si dupa ce viceprimarul general Razvan Murgeanu, preocupat de imaginea metropolei pe durata Summit-ului, a insistat ca Administratia Monumentelor Istorice ar fi trebuit sa rezolve aceasta problema inca de pe 20 martie. Dupa coborarea schelelor, s-a dat unda verde si pentru curatenie la baza monumentului, in conditiile in care, cu sau fara schele, Arcul de Triumf era inconjurat de molozul ramas de pe urma renovarii.

La kilometrul zero al Capitalei, pregatirile edilitare au mers pana in subteran. S-a reusit sa fie evacuate si ultimele firme care ocupau spatii in pasajul Universitatii, intre care si un agent economic care s-a incapatanat sa vanda cafea si pe intuneric, dupa ce i-au fost taiate utilitatile. Dupa evacuare, cu ajutorul unor panouri, au fost delimitate culoare de trecere pentru pietoni. Nu a putut fi insa evacuat mirosul pestilential din pasaj, care da trecatorului senzatia ca, in drum spre peronul statiei de metrou Universitate, are de traversat o toaleta publica mai mare de o suta de metri patrati. S-a reusit, in schimb, tot in dimineata zilei de vineri, vopsirea in portocaliu a cosurilor de gunoi din interiorul statiei de metrou.

In sectorul 5, acolo unde se afla principalul obiectiv din programul Summit-ului NATO - Palatul Parlamentului, s-a consemnat un final reusit in actiunea de plantare a florilor si arbustilor ornamentali. Exista, totusi, o mica problema. Din ratiuni de securitate, plantele nu vor putea fi udate decat dupa data de 7 aprilie. Surse din municipalitate spun ca, pe timp de noapte, angajatii vor avea voie sa intre in zona securizata doar pentru a face curatenie, iar asta numai sub supravegherea ofiterilor SPP.

Sunt, insa, si alte initiative edilitare al caror succes sta sub semnul intrebarii. Una dintre acestea este pornirea fantanii Miorita, aflata pe culoarul unic, intre cartierul Baneasa si Piata Presei Libere. Incantati ca functionarea fantanii i-ar putea incanta, pe traseu, si pe participantii straini la Summit, edilii dau acum inapoi din cauza capriciilor vremii si, implicit, a riscului ca apa din fantana sa inghete.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.