Social 26 Martie 2008 02:55
Valul de proteste sindicale din ultima perioada desfiinteaza mitul mainii de lucru romanesti ieftine. Muncitorii de la Dacia vor salarii macar comparabile cu cele ale colegilor francezi de la Renault.
Ceferistii blocheaza trenurile in gari pentru o majorare de cativa zeci de lei. Sindicalistii spun ca nu mai putem ramane cu veniturile in urma Europei. Statistica arata ca locurile de munca din domeniile care au atras investitorii straini cu pretul mic al mainii de lucru au acum cel mai mare grad de neocupare.
Cele mai mici salarii se dau in diversele sectoare din administratia publica si in industria prelucratoare sau in domeniul constructiilor. Tot aici sunt si cele mai multe locuri de munca neocupate (desigur, din cauza ofertei salariale slabe), dar si cele mai intense revendicari sindicale.

Statisticile oficiale arata ca in industriile prelucratoare - intre care le putem enumera pe cele de textile-incaltaminte, mijloace de transport sau siderurgie - si in administratia publica, dar si in constructii, salariile nete sunt mai mici decat media nationala, de 1.200 de lei (la nivelul lunii ianuarie 2008). Cateva exemple: in prelucrarea lemnului se castiga 635 de lei net lunar (minimul pe tara), in textile-pielarie - sub 750 de lei, in constructii - 923 de lei, iar functionarii publici "de rand" au, in medie, 810 lei net.

Jale in administratia publica

Pe de alta parte, cele mai multe locuri de munca vacante, oferite de angajatori, dar ramase neocupate, se regasesc tot in administratia publica (mai ales in vami, circumscriptii financiare si serviciile descentralizate), asistenta sociala si in industria prelucratoare

Poate ca nu e neaparata nevoie de statistici pentru a ajunge la concluzia ca acolo unde salariile sunt mici raman si cele mai multe locuri de munca neocupate - important este ca in aceste sectoare se resimte cel mai acut nevoia de crestere a veniturilor. Implicit, frecventa grevelor e mai mare, iar intensitatea protestelor atinge cote paroxistice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.