Presedintele Federatiei Nationale Feroviare Miscare-Comercial, Gheorghe Popa, a declarat, dupa negocierile de la Ministerul Transporturilor (MT), ca s-a ajuns la o intelegere cu autoritatile, care le-au promis o majorare a salariului minim la 500 de lei din martie, si la 540 de lei, din iulie, in conformitate cu actul normativ care reglementeaza valoarea salariului minim pe economie, la nivel national.

Potrivit lui Popa, actele aditionale la contractele colective de munca vor fi semnate in cursul zilei de astazi, iar sindicalistii din tara au fost deja anuntati sa nu mai vina spre Bucuresti, pentru ca mitingul de miercuri a fost suspendat. Liderul sindical a mai spus ca, daca ministerul nu se tine de cuvant, conflictul de munca este inca deschis, iar feroviarii vor recurge direct la greva.

Presedintele de sindicat a mai precizat ca majorarea promisa de MT nu este pe deplin satisfacatoare, aceasta fiind undeva intre 12 si 13 la suta, dar ca in acest fel, salariile feroviarilor nu vor mai fi mai mici decat salariul minim pe econonie, stabilit de Guvern, la nivel national.

Pe langa majorarile salariale, sindicalistii au mai discutat cu ministrul Transporturilor despre masurile de imbunatatire a functionarii celor trei companii CFR. In acelasi timp, Popa a spus ca federatiile sindicale vor "face tot posibilul" pentru a impiedica privatizarea CFR Marfa.

Primaria Capitalei aprobase un miting si un mars al sindicalistilor de la CFR, pe 26 martie, dupa ce acestia au amenintat ca, in caz contrar, vor intra in greva timp de trei zile consecutiv. Sindicatele negociaza inca din ianuarie majorarile salariale pentru anul 2008, dar cele doua parti nu au ajuns la un acord pana in prezent. Dupa ce, initial, ministrul Orban le-a promis o majorare a salariilor la 500 de lei, din ianuarie, si la 570 de lei, din mai, Guvernul a aprobat o crestere a veniturilor salariatilor CFR cu 4 la suta, din aprilie, si cu 4 la suta, din octombrie.

Ultima oferta a Ministrului Transporturilor (MT) a fost de 10 la suta majorare salariala, in doua transe, in timp ce sindicalistii au scazut cererea de la 18 la suta, la 13 la suta, intr-o singura transa. De cand au inceput negocierile cu MT, salariatii CFR au oprit lucrul spontan, pentru trei ore, pe 1 februarie, si au organizat o greva de avertisment de doua ore, pe 5 martie. De cealalata parte, CFR Infrastructura a dat in judecata sindicatele, pentru a demonstra ilegalitatea grevei de avertisment.