Social 25 Martie 2008 10:04
Sindicalistii Automobile Dacia au declansat astazi greva generala pe o perioada nedeterminata, dupa ce au respins oferta de majorare salariala de 12% propusa de Administratia Uzinei. Sindicalistii considera ca suma respectiva nu acopera nici macar inflatia prognozata pentru acest an.

La ora 7.00 la Uzina Dacia Renault s-a intrerupt lucrul si potrivit liderilor Sindicatului Automobile Dacia (SAD) sunt in greva peste 7.500 de oameni, informeaza NewsIn.

"Sunt in uzina si va pot spune ca la ora 7.00 s-a declansat greva generala, la care participa peste 80% dintre angajati. Nu am mai vazut atatia oameni strinsi de pe vremea lui Ceausescu. Au venit voluntari din schimburile II si III, nu aveam cum sa-i opresc. Sunt convins ca administratia ne va chema la negocieri dupa 10 zile de greva, dar eu cred ca vom sta cel putin 20 de zile in greva pentru ca nu ne vor accepta conditiile. Noi nu cerem bani in plus. Cerem doar ca munca noastra sa fie respectata cu banii necesari. La 150 de milioane de euro profit anul trecut oferta lor de 12% e o jignire. Nu au crezut ca o sa intram in greva, au crezut ca o sa ne speriem de ei, dar uite ca nu e asa", ne-a declarat la putin timp dupa declansarea protestului liderul SAD Nicolae Pavelescu.

Fiecare angajat protesteaza in departamentul in care lucreaza, insa grevistii si-au luat la ei goarne si fluiere pe care au inceput sa le foloseasca. Pana in momentul de fata a avut loc un singur incident minor intre un muncitor care iesise pe geam sa discute cu presa si a fost bruscat de unul dintre oamenii de paza, care i-a cerut sa inchida geamul imediat.

Pentru ora 9.00 este anuntata sosirea liderului BNS Cartel Alfa, Dumitru Costin, care ii sprijina pe greveistii de la Dacia. Desi pana acum nu s-a facut nicio declaratie oficiala din partea patronatului, se vehiculeaza zvonuri potrivit carora o zi de greva ar aduce pierderi de pana la 10 milioane de euro. Se asteapta o conferinta de presa abia in jurul pranzului si atunci probabil se vor aferi mai multe amanunte.
Sidonia Puica


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.