Social 22 Martie 2008 17:04
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile lucreaza la un proiect de lege potrivit caruia, incepand cu anul 2009, toate institutiile publice vor avea obligatia sa achizitioneze exclusiv surse ecologice de iluminat, informeaza site-ul green-report.ro.

Ministrul Atilla Korodi a explicat ca doreste sa impuna achizitionarea de becuri ecologice, in locul celor incandescente. De asemenea, tot din 2009, MMDD vrea sa impuna un plafon minim obligatoriu de 15 la suta produse ecologice din totalul achizitiilor de echipamente IT si pentru hartia copiativa.

Ministrul mediului a subliniat ca, in cazul calculatoarelor, va trebui sa fie achizitionate doar cele etichetate ca produse verzi, caracterizate printr-un consum energetic redus, iar in cazul hartiei copiative sa se cumpere doar hartie reciclata eco-etichetata.

"Vrem sa producem o schimbare esentiala in optica achizitiilor publice, unde obligatiile de a achizitiona eco sunt, la ora actuala, zero", a spus Korodi.

Potrivit lui Korodi, pe termen mediu, este mai ieftin sa utilizezi hartie reciclata decat hartie noua.

"Daca ne uitam pe termen scurt, pot sa fie cateva procente mai mari (referitor la pret - n.r.), dar astazi vorbim de dezvoltare durabila si de investitii pe termen lung", a punctat ministrul.

In acest sens, ministrul a exemplificat cu cele 130 de calculatoare eco-etichetate achizitionate de MMDD in 2007 si care, prin utilizarea lor, au produs o economie de energie egala cu cea consumata de alte circa 20 de calculatoare.

"Deci, economia la energie electrica a fost insemnata si daca ne gandim ca pe aceste echipamente le folosim cativa ani buni este o economisire care se va vedea la factura de plata", a spus el.

Pentru a reda dimensiunea unor astfel de achizitii, ministrul Korodi a afirmat ca in Romania exista circa 14.000 de institutii publice contractante, ceea ce inseamna cerere importanta, care poate crea o piata excelenta pentru cei care vor investi in afaceri cu eco-echipamente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.