"Asa cum statul roman are obligatia sa protejeze cetatenii italieni care traiesc in Romania, aceeasi obligatie o are si Guvernul italian", considera Adrian Cioroianu.

Vorbind cu un grup de jurnalisti italieni prezenti la Bucuresti, ministrul a prezentat situatia sigurantei la cinci luni dupa uciderea Giovannei Reggiani: dupa numeroasele vizite si intalniri cu premierul Romano Prodi, cu ministrul de externe Massimo D'Alema si cu alti ministri italieni, au fost semnate acorduri la inalt nivel pentru cooperarea dintre politia romana si cea italiana. In baza acordului ITARO, au fost trimisi comisari romani in Italia, ceea ce faciliteaza controlarea eventualilor infractori.

"Baracile care au aparut in Roma in ultimii ani ar fi de negandit la Bucuresti", a declarat Cioroianu. O pozitie similara a exprimat-o, in paginile aceluiasi cotidian Il Messaggero, si presedintele Traian Basescu.
Cioroianu a amintit cat de dificil a fost pentru Guvernul roman si pentru cel italian sa gestioneze criza generata de moartea Giovannei Reggiani, dar a subliniat ca, din punctul sau de vedere, "statul italian a interpretat gresit permisivitatea".

"Nu veti vedea astfel de baraci in Romania. Daca o comunitate de romi s-ar stabili intr-un parc din Bucuresti, cu corturile, politia ar face imediat controale", a adaugat seful diplomatiei romane.