Social 17 Martie 2008 01:32
Un portret necunoscut al celebrului compozitor a fost autentificat vineri. Este al patrulea din perioada sa vieneza si probabil cel mai important descoperit pina acum
O imagine a lui Mozart la 27 de ani, cu un profil acvilin, purtind o jacheta rosie si o peruca grizonanta. Astfel arata portretul (cu o lungime de 48 de centimetri si o latime de 35,56 centimetri) autentificat vineri de profesorul Cliff Eisen de la King’s College London. Autorul descoperirii a declarat ca „acesta este cel mai important portret al lui Mozart ce a fost gasit de la moartea lui, din 1791, si al patrulea autentic din perioada sa vieneza“, potrivit AFP. Profesorul Simon Keefe, de la Sheffield University, confirma descoperirea lui Eisen, considerind-o „convingatoare“ si invocind importanta ei „inerenta“. Profesorul de la King’s College London si-a comunicat rezultatele expertizei Asociatiei Muzicale Regale simbata. Pina acum, imaginea clasica a lui Mozart se baza pe portretul postum realizat de Barbara Kraft, pictat la 18 ani dupa moartea muzicianului.

Pictura in ulei, a carei valoare este estimata la citeva milioane de dolari, se afla in posesia familiei lui Johann Lorenz Hagenauer, un apropiat al lui Mozart din Salzburg. Dupa ce a studiat scrisorile lui Mozart si ale familiei sale, documente de arhiva si registre ale unor licitatii, Eisen e de parere ca autorul lucrarii este Joseph Hickel, un pictor al curtii imperiale austriece. Profesorul de la King’s College London opineaza ca portretul a fost realizat in 1783.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.