Social 13 Martie 2008 05:55
Decizia politica privind soarta exploatarii aurifere lasa localnicii in voia sortii
Situatia incerta privind viitorul exploatarii aurifere si al proiectului firmei canadiene Gabriel Resources face ca in Rosia Montana sa nu se poata demara nici alte investitii, cum ar fi construirea de diguri sau largirea canalizarii. Oamenii asteapta hotararea politicienilor, iar in acest timp, ploile de primavara le fac praf casele si gospodariile.

Opt localitati au fost afectate, in ultimele zile, in judetul Alba, de precipitatiile abundente care au provocat o alunecare de teren la Rosia Montana, inundarea a circa 50 de hectare de teren agricol si pasuni, precum si distrugerea unor ziduri de sprijin, semnaleaza Rompres.

Intr-un raport al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Unirea" Alba se arata ca la Rosia Montana s-a produs o alunecare de teren la doar 30 de metri distanta de doua gospodarii. Casele celor doua familii nu au fost deocamdata afectate, dar oamenii au fost avertizati cu privire la posibilul pericol. Alunecarea de teren a afectat 50 de metri de drum comunal si un metru de zid de sprijin.

Rosia Montana isi asteapta verdictul

Localitatea, al carei nume a fost legat, in ultimii ani, de cel al companiei canadiene Gabriel Resources, astepta ieri decizia Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor privind proiectul de lege care ar putea interzice folosirea cianurilor in minerit.

Acest proiect a fost initiat de senatorii Eckstein Kovacs Peter si Gheorghe Funar si a fost avizat favorabil de Ministerul Mediului. El prevede interzicerea utilizarii cianurilor in activitatile de exploatare miniera din Romania. Proiectul are o istorie zbuciumata si a fost respins de fostul ministru al mediului, pe motiv ca cianura se foloseste si in alte tari din UE.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.