Ghetele care numara pasii, aparatul de curatat limba, echipamentele antistres si anticutremur, dusul cromoterapic sunt doar cateva inventii ale romanilor, premiate la Salonul de la Geneva. "Am practicat sportul. Sa stiti ca sportivii mai pacalesc si nu alearga. Gata! Acum nu pot sa mai traga chiulul, pentru ca avem ghetele cu numaratori de pasi", ne-a spus Radu Budei, unul dintre inventatori. Aceste ghete sunt utilizate, in principal, de sportivi la sedintele de antrenament sau de persoanele care practica terapia prin miscare, pentru a sti exact ce distanta parcurg prin alergare.

Ele au pe talpa si o pastila care indica gradul de uzura al incaltamintei. Daca isi schimba culoarea, atunci le putem arunca. Sotia inventatorului Budei a fost premiata la targ pentru dusul cromoterapic. Prevazuta cu o sursa de lumina ce are diferite lungimi de unda, inventia permite activarea centrilor energetici prin procedeul cromoterapic. "Dusul are in cap un dispozitiv de producere a luminii colorate. O lumina rosie, de exemplu, ajuta la revitalizare, una verde ne relaxeaza, ne scapa de probleme, o lumina albastra ne ajuta sa ne racorim.

Foarte multi oameni mor de inima pentru ca au centrul energetic blocat. Hidromasajul cu dusul verde deblocheaza centrul energetic", ne-a spus Radu Budei. Cei doi soti au fost medaliati si pentru instrumentul care curata limba de microorganisme generatoare de carii dentare si halicoza. Ca sa scape lumea de stres, Ioan Davidoni a inventat brantul magnetic antistres. Noul dispozitiv se introduce pe talpa pantofului si se foloseste in jur de o ora pe zi.

Aparatul e alcatuit din PVC expandat si o textura din bumbac care incadreaza o pelicula de ferita de bariu. Materialul este prevazut cu orificii pentru aerisire si presupune realizarea unor campuri magnetice inelare, care, in practica, s-au dovedit benefice. "Am prieteni care nu vor sa o mai dea jos. Si eu o folosesc, si familia mea", ne-a spus inventatorul roman. Inventia, care costa in jur de 150.000 de lei, nu se afla, deocamdata, pe piata. Ioan Davidoni a fost, insa, contactat de o firma pentru un contract de licenta.

Omul are peste 1.000 de idei, dintre care 125 sunt brevetate. De pilda, la sutienul vibrator, care relaxeaza pieptul, s-a gandit pentru ca a vazut cate femei mor de cancer. Tot la Geneva a fost premiat si modulul individual de protectie antiseismica. Dotat cu echipamente de supravietuire si baliza electronica de localizare, inventia este usor de manipulat de o singura persoana si ocupa un spatiu restrins. Serveste la salvarea vietii in conditiile unui seism. Mai mult, poate fi adaptata la protectia impotriva uraganelor sau a atentatelor teroriste.

Reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii ne-au declarat ca aceste inventii intra greu pe piata din cauza lipsei de interes din partea agentilor economici. Majoritatea dispozitivelor medaliate pe la saloanele internationale raman in stadiul de proiect.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.