Ministerul Mediului a acordat o perioada de gratie de patru ani primariilor care trebuie sa reabiliteze gradinile zoo. Totusi, la sfirsitul acestui termen, 18 gradini zoologice din tara risca sa fie inchise daca in continuare nu vor indeplini standardele Uniunii Europene, care ne ameninta cu procedura de incalcare a Tratatului UE in aceasta chestiune.

Korodi da putine sanse de supravietuire chiar si Gradinii Zoologice din Bucuresti, din cauza ca Primaria Capitalei nu poate face investitii, pe motiv ca terenul este in litigiu. „Daca municipalitatea nu va face investitii pentru a se conforma normelor UE, Gradina Zoologica din Baneasa nu va mai beneficia de autorizare. Eu consider ca este un total dezinteres din partea autoritatilor locale, din moment ce bani sint, avind in vedere bugetul Primariei Capitalei“, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului.

Pe de alta parte, viceprimarul Capitalei sustine ca municipalitatea nu va renunta sub nici o forma la gradina zoo din Baneasa. „Acel teren va ramine in proprietatea noastra. Chiar daca va cistiga in instanta litigiul, primaria va plati bani, si nicidecum terenul“, a declarat Razvan Murgeanu. Potrivit acestuia, municipalitatea are un proiect, prin care 40 de hectare din Padurea Baneasa sa fie transformate in habitat pentru animalele autohtone, iar actuala gradina zoo sa fie amenajata pentru animalele exotice. Primaria renunta astfel la proiectul anterior care prevedea mutarea gradinii zoologice in zona Giulesti.

Directiva Uniunii Europene privind gradinile zoologice, transpusa in legislatia romaneasca in anul 2002, prevedea ca pina la sfirsitul anului 2006 toate zoo sa fie conforme normelor europene. Nici o autoritate locala nu a respectat termenul, astfel ca Romania risca sa-i fie aplicata procedura de infringement din partea Uniunii Europene.

De fonduri vor beneficia orasele Oradea, Brasov, Resita, Turda, Craiova, Galati, Hunedoara, Tirgu-Mures, Slatina, Ploiesti, Radauti, Timisoara, Birlad si Rimnicu Vilcea. Pe de alta parte, ministrul Mediului a declarat ca celelalte 18 gradini zoo care nu au obtinut finantare vor trebui sa se conformeze cit mai repede posibil. Korodi a precizat ca in urmatoarea perioada se va interzice inmultirea speciilor din gradinile zoologice care risca sa fie inchise, pentru a evita o suprapopulare care ar putea duce la eutanasierea animalelor.