Social 10 Martie 2008 02:01
Pe scena, o masuta si un scaun. In sala, peste o mie de oameni care i-au sorbit fiecare cuvant maestrului Radu Beligan. Revenirea pe scena (sambata seara, la Teatrul National din Bucuresti) a actorului a fost emotionanta si s-a lasat cu minute bune de aplauze sincere.
„Sunt vechi, domnisoarelor, doamnelor si domnilor", si-a inceput povestea carierei sale de 70 de ani in slujba teatrului. „Adica, aproape jumatate din intreaga istorie a teatrului romanesc", a adaugat Radu Beligan.

„Arta actorului nu se poate invata numai la scoala. De aici, se pot deprinde unele legi generale, reguli tehnice, dar misterul creatiei il poti descoperi doar singur, foarte greu si de-a lungul multor ani. Uneori, ajungand mare maestru, descoperi cu stupoare ca nu stii tot, ca mai exista zone misterioase", a marturisit Radu Beligan.

Sambata seara, publicul a aflat ca, dupa ce tanarul actor a picat examenul la Academia de Arta Dramatica si Muzica, i-a scris o scrisoare Luciei Sturdza-Bulandra in care ii cerea sa-l primeasca la cursuri ca auditor. Radu Beligan l-a evocat pe Victor Ion Popa, de la care a invatat ca „singurul fel de teatru care nu se va demoda niciodata este acela care pune degetul pe carnea vie a vietii" si ca „hrana vietii unui actor este cultura".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.