Social 10 Martie 2008 23:04
Organizatia Freedom House Romania cere demisia sefului Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Marius Iosif.
Cererea vine dupa ce seful ANP a lansat un program-pilot de distribuire de seringi pentru consumatorii de droguri injectabile din penitenciare.Administratia Nationala a Penitenciarelor a precizat intr-un comunicat ca programul se desfasoara in colaborare cu Biroul Natiunilor Unite pentru Droguri.
Acest program vizeaza reducerea cazurilor de contaminare cu virusul HIV-SIDA si hepatita C a detinutilor care se drogheaza folosind seringi nesterile, pe care le trec de la unul la altul.

In comunicatul Administratiei Penitenciarelor se mai precizeaza ca distribuirea de seringi in inchisori este recomandata si de Organizatia Mondiala a Sanatatii, tot pentru prevenirea imbolnavirilor.
Organizatia Freedom House nu contesta programul in sine, ci felul in care Administratia Penitenciarelor pune problema.Mai precis, ar da impresia ca tolereaza si incurajeaza traficul si consumul de droguri in inchisori, dupa cum explica reprezentantul Freedom House, Mihai Politeanu.

"Sa va spun de fapt care este semnificatia declaratiei. Unu: domnul Iosif a spus..., dovedim toleranta fata de traficul de droguri. Doi: dovedim toleranta fata de consumul de droguri. Trei: habar nu avem cum sa combatem aceste fenomene sau cauzele acestora asa ca ne gandim sa le tratam prost. Patru: nu stim sa facem diferenta intre un program de dezintoxicare si consumul de droguri de prin toalete", a declarat reprezentantul Freedom House.Organizatia ARAS, care se ocupa de prevenirea contaminarii cu HIV-SIDA, adopta o pozitie mai moderata.Directorul executiv al organizatiei, Maria Georgescu, declara ca masura distribuirii de seringi, alaturi de tratamentul cu metadona - care reduce dependenta -, sunt aplicate in majoritatea inchisorilor din Europa.

Reprezentanta ARAS lasa insa sa se inteleaga ca solutia cea mai buna ar fi reducerea accesului la droguri in penitenciare."Nu cred ca putem noi sa ramanem izolati si sa facem, ca sa spun asa, ortodoxie aplicata in penitenciare. Nu cred ca e vorba ca e bine sau rau ci este vorba despre niste studii care au aratat nevoia unor metode de prevenire a infectiilor cu HIV in penitenciare. Nu inseamna ca incurajam", a declarat Maria Georgescu."Oamenii acestia, dupa o perioada de timp pot sa devina abstinenti, cata vreme insa in istoria lor exista consum de droguri ei nu pot sa se lase peste noapte si nu numai ca nu pot, dar in continuare exista accesibilitate la droguri", a declarat directorul executiv al organizatiei ARAS.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.