Social 5 Martie 2008 12:26
Trenurile s-au oprit in aceasta dimineata, pentru doua ore. La ora 7, 50 de mii de ceferisti au intrat in greva de avertisment. Protestul a dus la blocarea a cel putin 175 de trenuri, iar peste 10.000 de calatori au avut de suferit, informeaza NewsIn.

Feroviarii sunt nemultumiti ca Ministerul Transporturilor nu vrea sa le majoreze salariile cu 18 la suta. Ultima oferta a minsiterului a fost o crestere de 10%, in doua transe.

Trenurile programate dupa ora 7 nu au mai plecat din gari, iar cele care se aflau in mers s-au oprit in prima statie.

"Salariul minim la ora actuala, dupa hotararea de guvern din ianuarie, e de 450 lei. E moral din punctul de vedere al domnului ministru? (...) Nici dupa marirea salariala propusa de autoritati nu se va ajunge la salariul minim pe economie", a declarat liderul de sindicat Dumitru Naftan.

Reprezentantii ministerului Transporturilor s-au declarat profund dezamagiti de comportamentul sindicatelor.

"In calea ferata nu poti sta ca la un butic, nu poti sa faci greva cand vrei, sa intrerupi lucrul, impactul unei greve, impactul social, economic este foarte mare, se creeaza pierderi economice, impactul negativ e si in transportul cu marfa", declara ministrul Transporturilor, Ludovic Orban.

"Sunt extrem de nemultumit, ceea ce se intampla e ilegal si imoral, de ce ilegal, noi suntem in perioada de negocieri, conform legii, atunci cand e un conflict de munca, nu au voie sa faca greva, iar noi vom actiona in instanta acest lucru", adaugat si secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Septimiu Buzasu.

Calatorii care au asteptat prin gari sunt de asemenea nemultumiti de greva ceferistilor.

"Nu trebuie sa fie greva. Nu m-a anuntat nimeni de greva, nu mi se pare normal. (...) Nu mi se pare indreptatita greva, pentru ca salariile sunt mari, in trenuri de mizerie, oamenii nu au locuri unde sa stea in tren, e mizerie", declara un calator intervievat de catre NewsIn.

Sindicalistii sunt insa hotarati sa organizeze si un miting in Capitala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.