Social 5 Martie 2008 02:26
Prima operatie noninvaziva (fara incizii) din Spania a fost realizata de o echipa de la Spitalul Clinic din Barcelona coordonata de chirurgul roman Adrian Lobontiu. El povesteste cum i-a invatat pe spanioli sa opereze fara bisturiu
Medicul roman Adrian Lobontiu, chirurg la Spitalul parizian „Henri Mondor“, a realizat pe 29 ianuarie, in colaborare cu Antonio Lacy, unul dintre cei mai apreciati chirurgi din Spania, prima operatie gastrointestinala fara incizie din aceasta tara. Lobontiu bate de mai multa vreme tarile lumii pentru a-i invata pe colegii sai tainele noii metode. Dintre cele 700 de astfel de operatii realizate pina acum in lume, 100 ii apartin specialistului roman. Si nu vrea sa se opreasca aici. Dorinta lui e sa dezvolte aceasta ramura de avangarda a chirurgiei mondiale si in Romania.

Cum a inceput colaborarea cu catalanii?

Doctorul Lacy m-a contactat cu vreo doua luni inainte de operatie, dar ne stim de mai multa vreme. Am organizat totul si am mers in Barcelona, unde am facut un training pe animale. Teorie si practica: cu formate video, cu prezentari in PowerPoint, cu tot ce e nevoie pentru pregatirea unei astfel de operatii. Am discutat dosarul bolnavului si a doua zi am intrat in blocul operator. Amindoi, cu anestezist si asistenti. O echipa mai mare. Operatia a avut loc la sfirsitul lui ianuarie, la Spitalul Clinic din Barcelona.

In ce a constat noutatea?

In faptul ca nu ai incizii, nu curge singe. Totul se face prin orificiile naturale, in acest caz, pe gura. In Spania nu s-a mai facut o astfel de operatie. Englezii ii spun metodei Transoral Incisionless Surgery. Ea consta in folosirea unor instrumente chirurgicale flexibile pe care le introduci pe gura, prin stomac, si dupa aceea intri in abdomen. Diferenta e ca nu ai incizii in abdomen, nu curge nici cea mai mica picatura de singe.

Ce tari asteapta o astfel de premiera?

Am facut operatii in Statele Unite, Franta, Italia, Anglia, Belgia, Olanda, Elvetia. Urmeaza toate tarile scandinave si o sa ne extindem si in Europa Centrala si de Est. Bineinteles, si in Romania.

Cite astfel de operatii se fac anual in lume?

De abia am inceput. Eu am o experienta de 100 de operatii de genul acesta, iar in lume s-au mai facut vreo 600, cu Statele Unite cu tot. Deci nu sint foarte multe. Numai ca sa iti dau un exemplu: in Franta am facut doar 15, adica atitia oameni am operat, iar in SUA, vreo 70. Curios, dar foarte multe se fac in Olanda.

E o chestiune de bani?

Tine de casa de asigurari sociale.

Ce afectiune avea pacientul de la Barcelona?

Reflux gastro-esofagian, arsurile acestea care vin din stomac. Ai arsuri in piept, dupa ce bei alcool, dupa cafea, dupa ciocolata, din cauza mincarurilor condimentate... 40% din populatie sufera de aceasta problema. Practic, continutul stomacului urca in esofag. Stomacul se apara bine impotriva sucului gastric pentru ca are o mucoasa rezistenta, dar esofagul nu e obisnuit cu asa ceva. O data ce continutul stomacului ajunge in esofag, acesta e ars si incep durerile.

Cit costa o astfel de operatie?

Costa! Cu totul se ridica la vreo 6-7.000 de euro. Pentru romani mai e si drumul pina aici. Dar vreau sa introduc metoda asta in Romania pina la sfirsitul anului, cum am facut si cu chirurgia robotica, alta ramura de ultima generatie.

Faci aceste operatii doar pe stomac?

Deocamdata numai pe stomac, dar urmeaza sa ne extindem, ca sa spun asa. E doar o prima etapa pe care am dezvoltat-o cu colegii din Statele Unite.

In ce consta propriu-zis o astfel de operatie? Ce trebuie sa stie un om care nu a fost niciodata intr-o sala de operatie? Prin ce difera de o operatie „clasica“?

Folosim hidroscoape, camere de luat vederi flexibile, care difera de cele de la paroscopie, care sint fixe. Prin urmare ai o mobilitate mult mai mare si ai la indemina instrumente chirurgicale flexibile. Prin gura, esofag, stomac si dupa care patrunzi in abdomen cu aceste instrumente. Acolo cosi, tai, suturezi, poti face toate gesturile chirurgicale.

Ce riscuri exista?

Riscurile sint sa perforezi ficatul, sa tai aorta, sa perforezi zona cava, deci ar fi riscuri, cum sa nu, dar tu, de fapt, toate astea le inveti. Iar imaginea e marita, vezi totul.

Ce ne poti spune de doctorul Lacy?

Lacy este foarte bine vazut de spanioli, e o figura foarte mediatica, ii place tot ce e nou, ce e inedit, e foarte bun in chirurgia laparoscopica, semiinvaziva. Toti spaniolii se uita la ce face Lacy si cind inoveaza spun: „Inseamna ca e ceva bun, facem si noi“. E foarte bun si in chirurgia colorectala, opereaza mult pe colon si pe rect, dar mai nou s-a profilat pe stomac, pe esofag.

De ce? E curios sau aici e „oferta“ mai mare?

E si curios, dar are curajul acesta, de a schimba chirurgia. Stii cum e, peste tot sint oameni mai fricosi, mai sceptici. El insa e ca mine: „Hai sa mergem, sa vedem si sa facem“. Nu ne asumam riscuri mari, nu punem viata bolnavului in pericol, dar vrem sa inovam, ca, daca tot stai, nu avansezi, nu te dezvolti, ramii la etapa animala. Am facut experiente la peste 100 de animale (ciini si porci). La un moment dat trebuie sa iei decizia sa mergi pe om. Daca nu, nici chirurgia, nici medicina nu mai evolueaza niciodata. Si prima oara cind operezi cu o metoda noua pe om, 99% dintre specialisti te critica, dar trebuie sa suporti. Ai facut operatii pe animale, ai vazut ca merge bine, trebuie sa mergi mai departe. Numai asa evoluezi, daca treci de pe animal pe om...

Cum ai colaborat cu Lacy?

Operatia am facut-o amindoi. Eu am facut putin mai mult decit el pentru ca el nu are chiar atita experienta in metoda aceasta si imi spunea sa fac eu, desi era bolnavul lui. Mi-a spus ca prefera sa fac eu, pentru siguranta bolnavului. Iar eu ii spuneam: „Hai, mai pune si tu mina, mai fa asta, apasa aici...“. Nu ca nu e bun chirurg, dar in domeniul acesta am mai multe cunostinte, mai multa rutina decit el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.