Social 4 Martie 2008 04:09
Manualele de religie ar trebui sa prezinte obiectiv mai multe religii si istoria religiei, si nu sa se preocupe de indoctrinarea copiilor, prin proclamarea superioritatii uneia singure, si de dogmatism, concluzioneaza un studiu publicat la sfarsitul anului trecut de Liga Pro Europa.
In numeroase manuale cuprinse in studiu exista jigniri la adresa altor culte, iar imaginea lui Dumnezeu este cea a unei divinitati violente. Intr-un articol publicat ieri in saptamanalul „Ieseanul“ este prezentat cazul unei edituri iesene, ale carei manuale sunt citate frecvent in studiu pentru a ilustra practici gresite. Potrivit autorilor cercetarii, cele mai multe lucrari sunt manuale de invatatura religioasa. Drept raspuns, Corneliu Muha, actionar cu 50% la Editura „Sf. Mina“, a declarat pentru „Ieseanul“ ca lucrarile au fost „de pionierat“, iar „toate manualele sunt perfectibile“.

Pacatul de a dormi duminica pana la zece

Chiar din clasa I, copiii care parcurg manualul „Religie. Cultul ortodox“, realizat de Editura „Sf. Mina“ din Iasi, afla ca „fapte rele“ sunt, printre altele: „Sa nu-ti faci cruce trecand in fata unei biserici, sa te urci in copaci, sa dormi duminica pana la ora zece dimineata, sa te joci cu mingea in clasa sau pe strada“. Asemenea fapte ar urma sa primeasca, in viziunea autorilor manualului, „pedeapsa divina“ - „te calca masina“. In acelasi manual sunt prezentate imagini cu copii pedepsiti: apare o secventa cu o fetita care se joaca si consecinta acestei fapte: fetita este la pat, sub observatia medicului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.