Social 4 Martie 2008 02:10
La 31 de ani de la cutremur, timpul pare ca a stat in loc la numarul 6 din strada Ziduri Mosi. Aici este unul dintre blocurile care au fost repartizate in 1977 celor care si-au pierdut locuinta si bunurile in timpul
Placuta de la intrare nu-ti spune mare lucru. „Bloc 6, str. Ziduri Mosi nr. 2". Un bloc obisnuit, de 10 etaje, cenusiu si obosit, pe o alee scurta in spatele magazinului Bucur Obor. Care se incadreaza perfect in peisaj. Pe langa care treci fara sa stii ca ascunde o multime de povesti.

Povestile supravietuitorilor cutremurului din 1977. Caci aici, in blocul cu 44 de apartamente din strada Ziduri Mosi, au ajuns, la nici o saptamana de la cataclism, zeci de familii ramase fara locuinte. „Unul dintre primele blocuri mobilate in mod gratuit si repartizate sinistratilor", asa cum preciza „Scinteia". Blocul pe care l-au inspectat Nicolae si Elena Ceausescu pe 11 martie, cand se mutasera deja primele familii.
Pe 8 martie 1977, Comitetul Politic Executiv al CC al PCR hotara: „Cetatenii care au locuit in blocurile prabusite vor primi imediat locuinte in blocurile noi. (...) Toti cetatenii ale caror locuinte au fost nimicite si carora cataclismul le-a distrus avutul vor primi noile apartamente, dotate gratuit, de catre stat, cu tot mobilierul necesar, inclusiv cu aparate de radio si televizoare".

Zis si facut: la nici o saptamana de la cutremur, in blocul nou din strada Ziduri Mosi au inceput sa apara primii locatari. Potrivit ziarului „Scinteia", era vorba de „un bloc cu 44 de apartamente ce trebuie sa fie gata peste doua saptamani, dar care, prin eforturile din ultimele zile si din ultimele nopti ale constructorilor, al unui mare numar de oameni ai muncii din intreprinderile invecinate, indeosebi femei, a fost gata, pana la ultimele detalii, in zorii zilei de vineri (n.r. - vineri, 11 martie 1977)".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.