Acum, venitul mediu pe locuitor la noi este de 30% din media UE si exista sperante ca procentul va fi dublu peste 20 de ani. Din 2007, Romania va incepe sa achite masiv din nota de plata a integrarii, cifrata la cel putin 40 de miliarde de euro.

Romanii au sansa sa ajunga la 60% din venitul mediu pe locuitor al tarilor Uniunii Europene in 20 de ani, a declarat ieri Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, la seminarul "Costurile si beneficiile integrarii", organizat de Finmedia. Asta se va intimpla in varianta in care, in perioada mentionata, Romania va inregistra o crestere economica cu 3% peste media tarilor din Uniune. Acum, Romania este la 30% din media UE, din punct de vedere al veniturilor pe locuitor, calculate la paritatea puterii de cumparare. "Nu e descurajant. Vom ajunge acolo daca vor fi oameni destepti in conducerea companiilor si in guvern", a spus Daianu. Tot el a spus insa ca decalajale se pot reduce daca "toate celelalte sint comparabile (cu ce e in UE n.red.), dar salariile sint mai mici.

Nota de plata: cel putin 43 de miliarde de euro

Potrivit negociatorului-sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban, costurile pentru modernizarea infrastructurii rutiere se ridica la sapte-opt miliarde de euro. Negociatorul-sef a mai prezentat si alte "pozitii" de pe nota totala de plata a integrarii: investitia necesara pentru protectia mediului se ridica la 30 de miliarde de euro, cea pentru respectarea directivelor pentru protectia muncii la patru miliarde de euro, iar securizarea frontierelor la un miliard.

Orban a refuzat sa ofere o cifra totala a costurilor pe care le presupune integrarea, pentru ca "nu ar fi oportuna pentru Europa in acest moment" si pentru ca "nu ar putea exprima exact si fidel tot ceea ce ar putea insemna costurile". El a spus ca cifra de 44,3 miliarde de euro, suma vehiculata initial pentru a exprima costurile aderarii Romaniei si Bulgariei, nu reflecta decit fondurile pe care cele doua state le vor primi de la UE pe urmatorii sapte ani.

Pericol de deficit bugetar de 4% in 2007

Orban a spus ca anul 2007 va ridica bugetului Romaniei cele mai mari probleme, pentru ca, de atunci, Romania va trebui sa-si plateasca obligatiile aferente statutului de membru al UE. Care nu sint deloc mici: 2,5-3 miliarde de euro va fi contributia noastra la bugetul Uniunii in primii trei ani de dupa aderare. La asta se adauga si participarea la capitalul Bancii Centrale Europene si BEI si la Fondul de Carbune si Otel. Iar situatia veniturilor nu e chiar roz. "Banii de la UE nu vor intra in buget, ci pe proiecte, si nu la inceput, ci spre sfirsitul anului", a spus Orban.

Potrivit calculelor lui Daianu, socul aderarii va insemna pentru bugetul anului 2007 un deficit de 3-4% din PIB, in cazul in care nu va fi o colectare a veniturilor "substantial mai buna". Orban a spus ca, din partea UE, in 2007 nu putem spera decit la 280 de milioane de euro care sa se duca direct la buget.

Ca aderarea nu inseamna doar lapte si miere a spus-o seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Schelle. Iar Daianu a nuantat afirmatia la nivelul mult-discutatelor miliarde care vor veni in Romania sub forma de fonduri structurale. "Exista pericolul ca, desi sintem in UE, tarile donatoare sa procedeze la o reorientare a fondurilor daca nu dovedim o capacitate de absorbtie corespunzatoare. Deja exista un curent de opinie in UE cum ca dezvoltarea regionala nu e productiva", a avertizat Daianu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.