Social 3 Martie 2008 02:46
Procesul topirii zapezilor din zona arctica este in prezent de trei ori mai rapid decat acum doi ani

Cercetatorii europeni intorsi dintr-o expeditie arctica spun ca suprafata acoperita cu gheata s-a redus cu un milion de kilometri patrati
Vasul "Tara", care a efectuat misiunea stiintifica europeana "Damocles", s-a intors saptamana trecuta din expeditia la Polul Nord. Cercetatorii francezi aflati la bord au adus informatii noi despre efectele incalzirii globale. Ei spun ca blocurile de gheata se afla deja intr-un proces de topire, iar dezghetul avanseaza mult mai rapid decat pana acum.

Cercetatorii prognozeaza ca anul 2008 va fi critic la toate capitolele. Daca in ultimii 20 de ani s-au topit 40% din ghetarii arctici, in anii care vor urma situatia se va inrautati. "Vara lui 2007 a fost marcata de retragerea masiva a ghetii, ceea ce noi anticipaseram ca se va intampla. Acum am observat ca procesul topirii ghetarilor e de trei ori mai rapid decat prognosticasem noi", a declarat Jean-Claude Gascard, coordonatorul expeditiei Damocles, care monitorizeaza efectele schimbarii climatice din zona Oceanului Arctic.

De pilda, in septembrie 2007, masuratorile aratau ca gheata mai acoperea doar 4,13 milioane de kilometri patrati, fata de 5,3 milioane cati erau in 2005. „Topirea de anul acesta ar putea determina reducerea suprafetei cu inca un milion de kilometri patrati, pana la toamna", a spus cercetatorul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.