Social 3 Martie 2008 01:45
Ploile nu vor mai reprezenta un pericol, insa apele vor continua sa creasca din cauza topirii zapezilor. Ploile abundente au chinuit nordul si vestul tarii la sfirsitul saptaminii trecute

Sase judete ar putea fi afectate de revarsarea riurilor Somesul Mare, Crisul Alb, Timis, Iza, Aries si Lapus. Astfel ca hidrologii mentin si pentru azi avertizarea de tip cod galben pentru judetele Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj, Hunedoara, Maramures si Timis.

„Sint vizate scurgeri importante, risc de viituri si cresteri rapide ale nivelului apei“, se precizeaza in avertizarea hidrologica emisa de Institutul National de Hidrologie. Potrivit reprezentantilor Ministerului Administratiei si Internelor, primarii sint pregatiti pentru a face fata situatiei, avind in vedere ca Ministerul Mediului a finalizat saptamina trecuta instruirea primarilor si a prefectilor pe baza manualelor privind managementul situatiilor de urgenta in caz de inundatii.

Pe de alta parte, Administratia Nationala de Meteorologie a ridicat avertizarea de cod galben. Totusi, saptamina aceasta vom avea parte de ploi, vint si temperaturi mai scazute. Astfel, azi cerul va fi variabil in zonele intracarpatice. Marti, in partea de sud si de sud-est se va innora, iar miercuri innorarile vor fi persistente in aproape toata tara. Temperaturile vor creste usor in primele doua zile ale saptaminii, ajungind la 17-18 grade Celsius, insa de miercuri ele vor scadea. Maximele vor fi cuprinse intre 5 si 15 grade Celsius.

Cotele de inundatii au fost deja depasite in mai multe puncte pe aceste riuri. Primele probleme au aparut inca de simbata dupa-amiaza si au continuat si in noaptea de simbata spre duminica. O situatie mai dificila se inregistreaza in judetul Maramures. La Botiza, 50 de familii au fost evacutate, in timp ce alte cinci case sint izolate la Giulesti, iar 60 de locuinte au fost afectate in localitatea Budesti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.