De la 1 octombrie au intrat in circulatie noile trenuri "Sageata Albastra". Noile Sageti au 70 de locuri, fata de 110 ale celor de pana acum, ceea ce reprezinta o adaptare la cerintele calatorilor si o crestere a confortului acestora, oferind un spatiu generos intre fotolii. Noile trenuri au fost introduse in circulatie pentru inceput pe relatiile Bucuresti - Iasi si retur, Sibiu - Timisoara si retur, iar acum de la data de 10.11.2004 pe ruta Timisoara Nord-Resita Sud si retur, urmand ca in perioada urmatoare sa fie puse in circulatie si pe alte relatii.

Primele Sageti Albastre au circulat in Romania incepand cu 1 februarie 2003. 44 astfel de trenuri strabat acum tara pentru a asigura legatura intre cele mai importante orase, oferind calatorilor un raport optim intre calitate si pret. Aceasta generatie de trenuri are toate calitatile pentru a face calatoria cat mai placuta: climatizare la toate locurile din tren; fotolii ergonomice; geamuri cu vedere panoramica; izolatie fonica; usi de acces spatioase, cu inchidere automata; iluminat placut, general si local la scaune; facilitati pentru persoane cu dizabilitati locomotorii; toaleta special amenajata si spatiu multifunctional prevazut cu curele de prindere a scaunelor cu rotile etc. In prezent Sageata Albastra asigura legaturi optime intre capitala si peste 30 de destinatii prin relatiile de transport spre si dinspre Craiova, Iasi, Galati, Mangalia, Brasov si Tulcea. De asemenea, alte peste 20 de orase si municipii de judet sunt legate prin Sagetile Albastre care circula din si inspre Cluj, Timisoara, Sibiu si Craiova.

Alte noi destinatii sunt prevazute a fi deschise anul viitor, pe masura dotarii CFR Calatori cu noi automotoare. Stabilirea acestor noi relatii de transport este in concordanta cu solicitarile clientilor, determinate din sondaje si din analiza datelor de trafic. CFR Calatori a aratat aceeasi receptivitate fata de sugestiile si cerintele clientilor si in privinta exigentelor privind confortul calatoriei. Astfel, din septembrie 2003, s-a demarat proiectul realizarii noilor trenuri "Sageata Albastra", care acum la tarif de clasa 2-a ofera un confort de clasa 1:

confort sporit prin crearea unui spatiu generos intre fotolii, cu 70 de locuri fata de 110

atmosfera agreabila prin posibilitatea difuzarii in timpul calatoriei a muzicii ambientale

serviciu de catering prin crearea unui spatiu multifunctional cu aparate automate pentru distribuirea bauturilor reci si a pachetelor cu alimente preambalate

podea joasa din spatiul de urcare, precum si deschidere larga a usilor duble, ce permit accesul usor al calatorilor cu bagaje sau cu copii in carucioare, precum si al persoanelor cu dizabilitati locomotorii

posibilitati de anuntare automata prin voce si de afisare pe displayurile interioare a statiilor de pe traseu.

Introducerea pe caile ferate romane a trenurilor automotor "Sageata Albastra" dovedeste faptul ca noua strategie ce sta la baza dezvoltarii sectorului feroviar a fost conectata la cerintele de modernitate si eficienta de tip european. De asemenea, integrarea productiei acestor automotoare la SC ASTRA Vagoane Calatori SA din Arad constituie un pas important pentru industria romaneasca de profil. Trenurile "Sageata Albastra" aduc cailor ferate romane un suflu nou. Aduc flexibilitate, adaptabilitate la cerintele pietei, un mod de a gandi si o noua masura a calitatii si sigurantei. Aduc o noua cultura si un nou standard pentru transportul calatorilor in urmatoarele trei directii: Siguranta, Confort si Viteza.