Piesa care va reprezenta Romania la Eurovision, "Pe o margine de lume", care a fost acuzata de plagiat, prezinta riscuri de a fi eliminata din etapa de la Begrad pe aceleasi motive, sustin compozitori contactati de NewsIn.

Compozitorul Laurentiu Ganea a spus pentru NewsIn ca piesele "Pe o margine de lume", respectiv "La magia del corazon" se aseamana foarte mult. "Riscurile de a fi eliminata sunt relativ mici, pentru ca piesele trebuie sa aiba 4 masuri identice, iar in acest caz sunt mai putin de patru masuri identice", a spus Ganea. "Mi se pare totusi exagerata legea cu cele patru masuri, pentru ca se pot fura si doar doua masuri".

Compozitorul Viorel Gavrila, unul dintre membrii comisiei Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR) care a decis luni ca piesa "Pe o margine de lume" nu este plagiata dupa o piesa spaniola, a spus ca, in cazul in care o comisie o organizatorilor concursului Eurovision de la Belgrad, European Broadcasting Union, ar analiza piesa, exista un risc ca aceasta sa fie eliminata din concurs.
"In ciuda asemanarii a sase note muzicale de la inceputul refrenelor celor doua opere muzicale, piesa 'Pe o margine de lume' nu poate fi considerata un plagiat al operei muzicale 'La magia del Corazon' intrucat in intregul lor cele doua opere muzicale sunt diferite", se arata in referatul comisiei profesionale a UCMR-ADA, formata din Horia Moculescu, Viorel Gavrila si Eugen Rotaru.

"Riscul este minim, dar depinde de ce comisie au", a spus Gavrila. "Daca comisia este de specialisti, va observa ca sunt diferente intre melodii".

Si compozitorul Eugen Rotaru a declarat pentru NewsIn ca, deoarece in refren exista sase note identice intre "Pe o margine de lume" si "La magia del Corazon", exista un risc ca organizatorii concursului de la Belgrad sa descalifice melodia pe motiv ca a plagiat piesa "La magia del corazon", interpretata de David Bustamante.

Utilizatorii au creat o petitie pe site-ul www.thepetitionsite.com, care cere descalificarea piesei castigatoare a finalei nationale, pe motiv ca ar fi copiat melodia lui Bustamante.

Realizatorii petitiei specifica faptul ca, daca plangerea strange 10.000 de voturi, va fi trimisa la European Broadcasting Union (EBU), organizatorii Eurovision-ului 2008 de la Belgrad. Pana marti la ora 13.30, petitia a strans 7.900 de semnaturi. EBU poate dispune de o comisie care sa stabileasca daca piesa interpretata de Vlad Mirita si Nico este sau nu plagiat.

"Cele sase note identice ale refrenurilor pieselor sunt cantate diferit", a spus Gavrila. "Armonizarea este diferita". "Cele doua piese au tempo-uri si tonalitati asemanatoare", a spus compozitorul. "Tonalitatile sunt asemanatoare probabil pentru ca piesele sunt cantate de tenori in ambele cazuri, iar in ceea ce priveste tempo-ul, sunt mii de melodii in acelasi tempo in lume", a explicat Gavrila. "Ce este riscant totusi este ca notele identice sunt la marca piesei, si anume la finalul refrenului".

Compozitorul piesei acuzate de plagiat, Andrei Tudor, a spus pentru NewsIn ca nu este vorba de sase note identice la refrenurile celor doua piese, ci doar de o serie de trei note muzicale care se repeta. Tudor a spus ca piesa sa nu va fi descalificata din competitia de la Belgrad in cazul in care s-ar alcatui o comisie, daca petitia online va strange 10.000 de semnaturi si va fi trimisa forului. "Nu exista nicio lege ca o piesa este plagiata dupa o alta daca sase note sunt identice, ci daca opt note sunt identice".

Tudor a mai subliniat ca petitia online nu poate fi semnata de utilizatori unici, ci poate fi semnata de mai multe ori de acelasi utilizator. Compozitorul considera ca scandalul privind acuzele de plagiat la adresa melodiei sale au pornit de la managerul din Romaniei al trupei suedeze Biondo, care s-a clasat a doua la selectia nationala, Radu Fornea.

Realizatorul petitiei online afirma si ca piesa lui Tudor a fost difuzata la o emisiune a lui Andrei Partos, la Radio Romania Actualitati, pe 15 septembrie, contrar regulamentului, care preciza ca piesele din concursul Eurovision nu trebuie sa fi fost difuzate inainte de 1 octombrie. "Am primit un referat de la UCMR-ADA care specifica faptul ca piesa nu a fost difuzata la niciun post in perioada precizata", a subliniat Tudor.

Cantaretul Mihai Traistariu, care s-a clasat pe locul 4 la editia Eurovision 2006, crede ca piesa "Pe o margine de lume" nu este plagiat. "Din cele patru versuri ale refrenului nici macar un vers nu este identic cu cel al celeilalte piese." Traistariu a amintit de cazul selectiei nationale din 2007, cand piesa lui Marius Moga, "Dracula My Love" a fost acuzata de plagiat. "Acolo patru versuri semanau si piesa tot nu a fost acuzata de plagiat." "Asa se intampla in fiecare an la Eurovision. Pana si piesa din Serbia, care a castigat concursul anul trecut a fost acuzata de plagiat", a mai spus Traistariu.

Nico si Vlad Mirita au castigat sambata, cu piesa "Pe o margine de lume", finala selectiei nationale Eurovision, show transmis in direct de TVR 1, si vor reprezenta Romania in semifinala internationala a concursului ce va avea loc la Belgrad pe 20 mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.