Bogdan George Radulescu, liderul grupului antisemit "Noua Dreapta" si directorul revistei cu caracter fascist "Maiastra", este redactor in cadrul redactiei "Civica" din Societatea Romana de Radio. Redactia "Civica" se ocupa, preponderent, cu educatia cetateneasca. Ce educatie poate sa faca Bogdan George Radulescu ascultatorilor postului de Radio Romania Actualitati, cand el apare in Raportul Comisiei Internationale privind Studierea Holocaustului in Romania (CISHR), publicat pe site-ul Presedintiei Romaniei (www.presidency.ro), ca un promotor al antisemitismului si hitlerismului, concepte amendate de legislatia din tara noastra ca infractiuni contra intereselor statului?

De asemenea, este un personaj extrem de controversat in mediile internationale, sensibile la acest subiect, acuzat de multe personalitati culturale si politice ca incurajeaza rasismul, ca este un adept al fascismului. Radulescu declara ca "Garda de Fier a fost un fenomen exceptional, care cu greu poate fi incadrat in categoria fascismelor".
CISHR arata ca Grupul "Noua Dreapta" a dat dovada de un rasism rar intalnit, mai ales in ceea ce priveste abordarea problemei romilor din Romania, chiar in contextul extremei drepte. Publicam mai multe materiale acuzatoare la adresa lui Bogdan George Radulescu, care au stat la baza intocmirii raportului Comisiei.

Ce spune Raportul

In raportul Comisiei Internationale privind studierea Holocaustului in Romania publicat pe site-ul Presedintiei Romaniei, www.presidency.ro, se arata ca "legaturile cu cercurile de extrema dreapta occidentale, mai ales franceze antiglobaliste, legate de numele lui Alain de Benoist, intretine si Noua Dreapta, un grup infiintat in anul 1994. Acest grup nu trebuie confundat nici cu organizatia neo-nazista si negationista Noua Dreapta, infiintata in anul 2000 de catre Tudor Ionescu, nici cu Partidul Dreapta Nationala (PDN).

Grupul, prezidat de Bogdan George Radulescu, editeaza revista "Maiastra", iar semnaturile unora dintre membrii grupului se regasesc in publicatia "Generatia dreptei". Existau, totusi si puncte comune intre PDN si grupul Noua Dreapta, mai ales in ceea ce priveste abordarea problemei romilor din Romania. Ambele au dat dovada de un rasism rar intalnit chiar in contextul extremei drepte, si aceasta atitudine s-a oglindit in "Maiastra" si in felul in care a fost tratat genocidul romilor sub regimul Antonescu. O recenzie din "Maiastra" a cartii cercetatorului Viorel Achim, "Tiganii in istoria Romaniei", falsifica grosolan concluziile cercetatorului, disculpandu-l pe Antonescu si autoritatile romane", se arata in raport.

Paganism de tip neonazist

Grupul Noua Dreapta si-a lansat la sfarsitul lunii iulie 2000 revista Maiastra, la Muzeul Literaturii Romane. In revista Observatorul Cultural din august 2000 apare un articol semnat de Daniel Grümberg si intitulat "Noua Dreapta sau despre reinvierea simbologiei naziste", in care se spune ca este bine cunoscut de catre politologi faptul ca, la nivel european, fenomenul Noua Dreapta se prezinta ca un promotor cultural al tezelor rasiste si antisemite". Corespondentul cotidianului israelian Yedioth Aharonot la Bucuresti, Andy Barid, i-a admonestat sever pe promotorii Grupului Noua Dreapta din Romania.

"Este Grupul Noua Dreapta o oficina care stilizeaza in paginile revistei Maiastra neo-fascismul contemporan in cheie autohtona? Din articolul domnului Bogdan George Radulescu, directorul revistei (nepotul fostului sef de cuib legionar din Bucuresti, Valentin Radulescu), aflam ca etnia se reduce la criteriul biologic de evaluare", se arata in acel material.

In revista condusa de Bogdan George Radulescu, in subcapitolul "Argumentul forte al unicitatii noastre", exista nenumarate referinte la necesitatea manipularii genomului uman pentru a instaura un filtru de selectie al raselor, inegale, potrivit Grupului Noua Dreapta, ca statut si grad de inteligenta. Abunda citatele din etiologi precum Konrad Lorenz, Robert Ardrey (despre necesitatea defularii instinctelor agresive) si din filozofi ca Oswald Spengler si Martin Heidegger. Totodata, membrii Grupului isi permit sa afirme ca egalitarismul democratic este chiar mai nociv decat egalitarismul comunist!

Un articol din revista critica "recursul pios al maselor mapamondului fata de Declaratia Universala a Drepturilor Omului", iar intelectuali respectabili ca Horia-Roman Patapievici sau Alina Mungiu Pippidi sunt acuzati ca prin sustinerea punctului de vedere liberal nu fac altceva decat apologia deviatiilor sociale. Tot in Observatorul Cultural se arata ca distantarea celor de la Noua Dreapta fata de ortodoxism, facuta destul de vag, din moment ce pe una din copertile revistei se afla un citat din comandantul legionar Vasile Marin, tradeaza preferinta pentru un paganism de tip neo-nazist, practicat in cercurile de skinheads din Occident.


Nationalism si antimodernism

Tot in Observatorul cultural, Ioan Bogdan Lefter publica in 2000 un material intitulat "Despre replicile pe care nu le publicam". Autorul spune ca "Grupul Noua Dreapta practica o varianta de nationalism care nici macar nu este asumata ca atare, drept ceea ce este cu adevarat". El spune ca pe directorul Maiastrei il deranjeaza "cosmopolitismul liberal de tip american" si "teoria multiculturalista secretata de artizanii globalizarii". "Dimpotriva, in aceste ingrozitoare orientari noi vedem progrese ale democratiei.

Putem publica opinii diverse asupra lor, inclusiv critice, insa chiar ca nu vad de ce ar trebui ca, in numele respectarii dreptului la replica, sa gazduim texte de propaganda antidemocratica, antiliberala, antiamericana", spunea Lefter la acea vreme in legatura cu un drept la replica trimis redactiei Observatorului Cultural de catre Bogdan George Radulescu.

In 2001, aparea in revista Observatorul cultural sub titlul "Ce fel de dreapta?", un articol referitor la Radulescu si la revista pe care acesta o conduce. "Avem de-a face cu o publicatie realizata in colaborare de o serie de asociatii culturale si politice precum Asociatia pentru Cultura Politica, Clubul Dreptei, Grupul Noua Dreapta. Director fondator este regretatul Laurentiu Ulici, iar redactorii responsabili de acest prim numar sunt Razvan Bucuroiu si Razvan Codrescu. Atat Razvan Codrescu cat si Grupul Noua Dreapta (ca sa luam numai doua exemple) s-au facut cunoscuti prin luari de pozitie nationaliste si antimoderne, cel putin ambigue in problema legionarismului.

Intr-un interviu cu Shlomo Leibovici-Lais, presedintele Asociatiei Culturale Mondiale a Evreilor Originari din Romania, preluat de Rador, acesta spunea ca exista un pericol mare, "si anume e vorba de Noua Dreapta." "In Romania, exista o miscare Noua Dreapta. In fruntea acestei miscari este Bogdan George Radulescu, care are propria lui revista si care scoate carti cu ideologia Noii Drepte. Acolo nu este un antisemitism grosolan, este numai intre randuri. Este, cum sa spun...? De genetica si eugenism, de necesitatea manipularii genomului uman pentru a instaura un filtru de selectie a raselor inegale.

Propaganda revizionista si negarea Holocaustului

In revista "Civilta" se spune ca in ultimii ani se constata o crestere intelectuala in discursurile de extrema dreapta, care se distinge prin propaganda revizionista, negarea Holocaustului, diminuarea oricarui fel de vina si infrumusetarea (cosmetizarea) in general a trecutului fascist si in special a organizatiilor fasciste din Romania.

"In 1994, a fost fondat grupul Noua Dreapta care mentine contacte active cu reprezentante ale Noii Drepte din vestul Europei, mai ales in cercul din jurul lui Benoist in Franta si care ia parte la conferintele internationale de dreapta. Ei au ca punct de plecare teoria etnopluralismului si se implica pentru o renastere a ideologiei national-revolutionare pe baza ideilor populare. Ca o mica nota a acestei povestiri: parintele ideologic (pre-ganditorul) al acestei teorii si inspirator al fascismului italian, Julius Evola, era de asemenea un admirator al lui Codreanu si l-a mentionat intr-un discurs cu ocazia unei aniversari a mortii acestuia ca intruchiparea (incarnarea?) ideala a tipului de rasa ariano-romana", se arata in articolul din respectiva revista.

Bogdan Radulescu: "Garda de Fier un fenomen exceptional"

Bogdan Radulescu spunea, in interviul dat revistei franceze Eléments: "cat timp a fost condusa de Corneliu Codreanu, Garda de Fier a ramas un fenomen cu adevarat exceptional, care cu greu poate fi incadrat in categoria fascismelor... "Codreanu" isi concepea miscarea ca pe un ordin monastico-militar.
...Modul de actiune al legionarilor semana mai mult cu cel al bandelor de briganzi care aparau pe cei "mici" impotriva celor "mari", decat cu inregimentarea de masa, specifica fascismului.
Nu veti gasi la Garda de Fier nici rasism "stiintific", nici etatism rigid, nici militarism, nici ateism cu tenta anticrestina", spunea Radulescu.