Spaniolul care a adus grave si impardonabile injurii romanilor si tarii noastre, in versuri, DJ Syto, a fost retinut de autoritatile iberice pentru manifestari xenofobe si rasiste. Pana la ora inchiderii editiei, nu am reusit sa aflam daca muzicianul a fost eliberat sau arestat de magistratii spanioli. Astazi, publicam fragmente dintr-un interviu acordat de DJ Syto, unui reporter spaniol, pe nume Goio.

DJ Syto: (...) Foarte simpla, pentru ca aveam ceva timp dorind sa fac o melodie care sa vorbeasca de romani ca si Battiato care zice de bulgari aproape la fel…de ce nu romani? (rade)…"balerine desculte peste vase cu jar arzand"... Este o nimica toata, dar m-a inspirat asta (rade). Cantecul a ajuns la moda gratis in versiunea de "prezioso feat. marvi". A fost mai bine consolidata.

Goio: Cred ca o am pe aici, dar inca imi pare curios. In final si la capat, Battiato (un alt muzician) tot timpul a zis ca nu-l intereseaza cuvintele. El compune muzica de o alta forma.

- Adevarat. Eu opinez ca si el. In cunostintele mele de litere este o singura scuza pentru a face o muzica. Ai auzit de "Rumantea din Tei"? S-a ajuns la par deoarece originalul este cantat in romana (rade).

- Si de unde ai iesit dumneata? In ce gaura ai fost ascuns, deoarece pana azi dimineata nu te-am cunoscut?

- Poate, deoarece nimeni nu stia sa se miste in locurile adecvate. Uite, melodia este in mii de locuri de mult timp. Se aude in pub-uri si peste tot.

- Un alt hit important in versiunea serioasa si formala din cariera ta mai putem cunoaste?

- Ma indoiesc. Nu atragi atentia daca faci lucruri serioase, pana cand nu se aud in cele 50 de locuri principale (sic) sau in alt loc important. Doar sunt faimoase cele de bataie de joc deoarece oamenilor le place acest gen.

- Gasesc in cuvintele tale o tendinta de bataie de joc, dar, actualizand modelul, de ce stiu eu un "Rodrigo de Reinosa" mutat in secolul XXI. Este o maniera de a demonstra supararea ta pe societatea actuala?

- Bineinteles, versurile melodiei nu trateaza jignitor pe nici un emigrant, doar ii instiinteaza pe cei din sfere inalte ca locuitorii sunt nemultumiti fata de tratamentul pe care il primesc delincventii care au unicul scop de a face delicte o data cu trecerea frontierelor noastre, si pentru asta ei nu primesc o pedeapsa sau primesc o pedeapsa poate nu indeajuns de aspra.

- Ai avut vreo altercatie pana in acest moment cu membri ai comunitatii romanesti, in legatura cu versurile?

- Pe Internet, cineva a incercat sa ma intimideze, desi ma indoiesc ca au fost intr-adevar romani… In viata reala, romanii cu care am stransa relatie nu sunt de acest tip de oameni si inteleg sa sprijine muzica mea. In realitate, cum ar zice Julian Munoz, eu nu am nici o teama, iar melodia mea va servi doar ca banda sonora.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.