Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, continua sa fie un detinut de lux la Rahova. Desi directorul penitenciarului de maxima securitate din Capitala a fost demis, zilele trecute, pentru ca l-ar fi favorizat pe "Miner", acesta beneficiaza inca de un tratament preferential. Conform regulamentului Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Cozma are dreptul la doar o convorbire telefonica pe saptamina. Cu toate acestea, reporterii EVZ au descoperit ca el tine legatura, dupa bunul plac, cu mai toti apropiatii sai de dincolo de gratii si ca a reusit, in numai doua zile, sa contacteze cel putin trei persoane.

Miron Cozma l-a sunat joi, 7 aprilie, pe fratele sau, Tiberiu, cu care a discutat despre o adresa trimisa presedintelui Traian Basescu si in care solicita anularea decretului de revocare a gratierii semnat, in ultimul moment al mandatului, de Ion Iliescu. Cei doi au mai vorbit despre demersurile deputatului Naty Meir care urmeaza sa se intilneasca atit cu secretarul de stat american, Condoleezza Rice, cit si cu omologii sai din parlamentul israelian si din Congresul si Senatul SUA.

A doua zi, fostul lider al minerilor l-a contactat telefonic si pe Meir. Politicianul ne-a declarat ca, vineri, in jurul orei 9.00, a discutat cu detinutul Cozma mai multe detalii legate de proiectul in cauza. Acesta i-a mai cerut deputatului sa-l prezinte oficialilor straini drept singurul "detinut politic" din Romania. De altfel, in timpul unei vizite pe care i-a facut-o in inchisoarea din Craiova, Meir "i-a jurat" lui Cozma ca va face tot posibilul sa fie pus in libertate.
Desi regulamentul este cit se poate de strict in privinta convorbirilor telefonice, tot vineri Cozma si-a sunat si avocatul, pe senatorul Viorel Dumitrescu. Acesta ne-a confirmat ca in jurul orei 18.30 a primit un telefon de la clientul sau. Mai mult, surse judiciare au precizat ca, in cursul saptaminii trecute, Miron Cozma nu s-a limitat la cele trei convorbiri.

Cartelele lui Cozma

Conform prevederilor cuprinse in Regulamentul ANP, detinutii au dreptul la cel mult un telefon pe saptamina si la corespondenta. Orice convorbire telefonica efectuata de un detinut din penitenciar este supravegheata de un gardian, accesul la telefon nefiind posibil fara stiinta si acordul angajatilor inchisorii. Cartelele telefonice le sint furnizate de familie, in pachetul lunar care le este permis sa il primeasca de acasa. Totodata, de la telefoanele aflate in penitenciare, detinutii au posibilitatea sa acceseze si numere internationale, putind, astfel sa intre in legatura cu apropiati ai lor aflati dincolo de granitele tarii.

In acest fel, Cozma a reusit, se pare, sa vorbeasca din penitenciar si cu Marinela Nitu, care s-ar afla in Statele Unite. "Minerul" a primit cartelele telefonice de la fratele sau, Tiberiu Cozma, care ne-a confirmat acest lucru. Desi, pina la inchiderea editiei, am incercat de mai multe ori sa o contactam, Marinela Nitu a fost de negasit.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.