Bucurestiul este a doua capitala din Europa, dupa Lisabona, ce prezinta risc seismic ridicat, Romania acordand facilitati unice in Europa cu privire la consolidarea cladirilor, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Locuintelor.
Cu toate acestea, autoritatile si proprietarii apartamentelor aflate in imobilele incadrate in clasa I de risc seismic (RS1) nu se inghesuie sa ia masuri cat mai urgent pentru punerea in siguranta. “Persoanele care au sub venitul mediu nu trebuie sa plateasca nimic pentru consolidare, iar ceilalti proprietari vor plati in 25 de ani, in rate egale, fara a li se percepe dobanda”, a explicat Laszlo Borbely. In Bucuresti sunt 383 de cladiri incadrate in RS1, iar numarul cladirilor expertizate se ridica la peste 2.400. Suma alocata anul acesta pentru consolidari este de 8 milioane de lei, insa se poate suplimenta.

Desi autoritatile centrale au armonizat legislatia cu cea europeana, autoritatile publice locale, respectiv primariile de sector vor sa se ocupe singure de consolidare. “Trecerea la primariile de sector ar fi salutara”, a spus Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei. “Sunt de acord cu transferul de competenta de la primaria generala la primariile de sector”, a declarat Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.