Problema cainilor vagabonzi nu a putut fi rezolvata de niciunul dintre primarii Capitalei. Fara o strategie bine pusa la punct, hoardele de maidanezi se inmultesc in voie. Zilnic, 30-40 de bucuresteni ajung la spital din cauza muscaturilor.

Adaposturile de caini au devenit supraaglomerate dupa intrarea in vigoare a noii legi pentru protectia animalelor, care nu mai permite decat eutanasierea cainilor grav bolnavi sau foarte batrani.

Directorul Administratiei pentru Supravegherea si Protectia Animalelor Bu­curesti (ASPA), Simona Panaitescu, spune ca noua lege nu rezolva sub nicio forma problema cainilor fara stapan, reusind doar sa blocheze adaposturile din Capitala.

Motivul este ca bucurestenii au siguranta ca maidanezii nu vor mai fi eutanasiati, asa ca nu mai sunt interesati sa-i ia acasa. "Procentul de adoptie in decembrie era de 42%, iar in ianuarie-februarie a scazut la 14%.

Nici nu mai putem raspunde reclamatiilor, pentru ca nu avem unde sa mai aducem caini", s-a plans Simona Panaitescu. in replica, presedintele Fundatiei Daisy Hope, Aura Maratas, spune ca adaposturile vor ramane pline atat timp cat primaria nu va populariza actiunile de adoptie.

"Normal ca este mai usor sa-i eutanasiezi sau sa spui ca gata, sunt pline adaposturile. Noi am vrut sa facem fotografii cainilor si sa-i ajutam in procesul de adoptie, sa trimitem la ziare, prin mail. Dar ei nu au vrut!", a spus Aura Maratas.

Sterilizarea, solutia fundatiilor

Simona Panaitescu pune insa esecul campaniei duse impotriva cainilor vagabonzi pe seama lipsei de sanctiuni si a iresponsabilitatii celor care adopta un caine din adaposturi si apoi ii da din nou drumul pe strada. "Sunt caini care au fost sterilizati, nu mai pot fi considerati fara stapan, insa proprietarul care l-a adoptat nu poate fi sanctionat pentru ca normele nu prevad institutiile care aplica aceste sanctiuni", sustine directorul ASPA.

Panaitescu mai spune ca reintoarcerea totala a cainilor in teritoriu, care se urmareste prin modificarea legislatiei in vigoare, nu va rezolva problema maidanezilor. "Adica noi sa-i sterilizam, sa-i identificam si apoi sa-i trimitem inapoi pe strada. Nu asta este solutia", sustine Panaitescu. in replica, reprezentantii fundatiilor de protectie a animalelor spun ca tocmai aceasta este solutia, chiar daca este una pe termen lung.