Colegiul Medicilor din Romania va da in judecata Ministerul Sanatatii pentru anularea unor articole din Hotararea de Guvern (HG) nr. 253/2005, privind noul sistem de compensare. Compensarea medicamentelor ar putea sa intre din nou in colaps. Noul sistem este contestat de Colegiul Medicilor din Romania (CMR), care considera ca hotararea guvernamentala prin care se stabileste compensarea creeaza mari probleme medicilor de familie.

"Masura adoptata sporeste birocratia. Spre exemplu, numai in prima zi de aplicare a noului sistem, un medic din Iasi a trebuit sa elibereze retete pentru 120 de persoane. Atat medicii, cat si pacientii sunt nemultumiti de compensarea medicamentelor si, dupa unele calcule facute de noi, nici nu va aduce reduceri mari ale costurilor", a declarat Constantin Carstea, membru in cadrul CMR.

Munca inutila

La randul sau, presedintele Colegiului, Vasile Astarastoaie, a precizat ca reprezentantii MS nu s-au consultat cu medicii. " Prin aceasta hotarare de Guvern, ministrul Sanatatii a modificat contractul cadru al medicilor, lucru care nu poate fi facut decat dupa o consultare cu noi. CMR a fost chemat la discutii doar in momentul in care hotararea era deja luata", a spus Astarastoaie.

Presedintele CMR a adaugat ca, in urma intrunirii Consiliului National al CMR, s-a luat decizia atacarii in contencios administrativ a Hotararii de Guvern nr. 252/2005, privind sistemul de compensarea a medicamentelor. CMR va cere in instanta ca medicul sa nu raspunda pentu eventualele greseli care apar in eliberarea retetelor. "Nu este normal ca medicul sa fie penalizat prin retinerea unor bani sau chiar prin desfacerea contractului incheiat cu Casa de Asigurari, daca depaseste plafoanele stabilite de minister", a spus presedintele CMR.

Astarastoaie a concis ca obligatia medicului de a alege doar trei medicamente compensate cu 50%, dintr-o schema terapeutica de cinci-sase, reprezinta o premisa de culpabilizare a lui, din cauza ca selectia se face in functie de pretul de desfacere, si nu dupa eficienta terapeutica. Medicii mai spun ca au ajuns sa stea mai mult sa scrie reteta, decat sa consulte pacientul.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.