Autoritatile de sanatate publica judetene vor efectua saptamana viitoare controale in toata tara pentru a verifica modul in care se deruleaza programul de tratament in cazul bolnavilor de cancer.

Ministerul Sanatatii a anuntat, vineri, ca verificarile vor urmari modul in care au fost utilizate fondurile alocate acestui program, corectitudinea, prelucrarea, monitorizarea indicatorilor specifici, incadrarea in buget, respectarea de catre persoanele implicate a responsabilitatilor legate de derularea programului, circuitul informational si realizarea evidentelor tehnico-operative si realizarea indicatorilor prevazuti in acest program.

De asemenea, echipele de control vor analiza si cauzele disfunctionalitatilor aparute in derularea programului, dar si mecanismele si sistemele de achizitii ale medicamentelor citostatice utilizate in cursul anului 2007. Oficialilii ministerului spun ca inca de anul trecut, institutia a trecut pe lista prioritatilor sale programul de tratament al bolnavilor cu afectiuni oncologice si l-a conceput astfel incat el sa serveasca pacientilor si nu birocratiei sistemului.

Specialistii din Ministerul Sanatatii spun ca, din acest motiv, programul a fost descentralizat pentru a fi adus mai aproape de cetatean si pentru a mari accesul la tratamentul si medicatia oncologica. Medicamentele necesare tratarii acestei maladii se elibereaza acum prin toate farmaciile, gratuit si mai mult, nu exista plafon pentru acest tip de medicatie. Pacientii bolnavi de cancer pot sa-si procure medicamentele, evident pe baza de prescriptie medicala, chiar din localitatea de domiciliu. Prin descentralizarea programului acestia au fost scutiti de drumurile lunare in orasele unde sunt institutele oncologice, informeaza Ministerul Sanatatii. Potrivit reprezentantilor MSP, an de an bugetul programului national de prevenire si tratament al cancerului a fost marit astfel incat, de la 220 milioane lei in 2004 acesta a ajuns la 350 milioane lei in 2007. Pentru anul 2008 s-a estimat un necesar de aproximativ 550 milioane lei.

Numarul de pacienti inregistrati cu cancer in Romania la sfarsitul anului 2005 a fost de 354.572 din care 4467 sunt copii 0- 14 ani. Cazurile noi de cancer ce se adauga in fiecare an sunt aproximativ 55.000 pacienti din care aproximativ 165 apar la varste sub 14 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.