Ministrul Adrian Iorgulescu ii ofera banateanului o bursa de studii la Universitatea de Muzica Bucuresti
Romanul Costel Busuioc, aflat la munca in Spania, a devenit vedeta in tara unde i-a suras norocul de a-si pune in valoare exceptionala voce de tenor.Zidarul din Banat, in varsta de 33 de ani, se afla in fruntea clasamentului emisiunii-concurs "Los Hijos de Babel" („Fiii lui Babel"), difuzata de postul de televiziune public spaniol, RTVE.Apreciind talentul acestuia, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat, miercuri seara, la un post de televiziune, ca vrea sa-l ajute sa se perfectioneze in arta lirica. „Vreau sa-i pun la dispozitie o bursa de studii. Are talent, dar, daca vrea sa faca o cariera, trebuie sa aiba studii in domeniu. Astfel, cu ajutorul bursei va putea urma doua cursuri, canto si teoria muzicii, la Universitatea de Muzica din Bucuresti, cu profesori prestigiosi".

La acelasi post de televiziune, Adrian Iorgulescu si compozitorul Horia Moculescu au afirmat ca, daca romanul va face serios canto doi-trei ani, va avea o cariera de succes, marele sau avantaj fiind vocea proaspata, ampla si neuzata. Cei doi l-au sfatuit sa nu-si iroseasca talentul, deoarece marea problema a tenorilor e ca-si pierd repede vocea, in jurul varstei de 40 de ani. „ E un fenomen", a mai spus Moculescu. „Noi avem tenori la Opera care canta mai slab decat el". Calitatile vocale ale romanului au starnit senzatie in Spania, motiv pentru care a primit o oferta de a studia canto la Opera de Stat din Viena. Costel a fost nevoit sa refuze propunerea, invocand lipsa banilor.

Aflat de doi ani la munca in Spania, Costel Busuioc - tatal a patru copii ramasi in tara impreuna cu mama lor - a fost descoperit de un spaniol care, auzandu-l cantand, in timp ce dadea cu mistria, a sunat la o televiziune. A urmat apoi inscrierea la „Hijos de Babel", cea mai in voga emisiune-concurs din Spania, la care pot participa doar persoane de alte nationalitati, care sunt rezidenti in aceasta tara.
Producatorii spanioli i-au cerut insa o inregistrare in limba tarii lor. Costel a fost nevoit sa cumpere un CD cu „Granada" si sa invete partitura intr-o singura zi. Ceea ce a urmat am aflat cu totii: Costel a castigat o editie a concursului, apoi inca una, in prezent aflandu-se in fruntea clasamentului si a preferintelor telespectatorilor spanioli. Romanul concureaza impotriva a zece tineri talentati din Ecuador, Togo, Venezuela, Cuba, Siria, Indonezia, Columbia, Argentina si Mexic.

Dupa ce a castigat preselectia, Costel a declarat pentru televiziunea spaniola ca acest concurs reprezinta pentru el „ultimul tren" in ceea ce priveste afirmarea sa in cariera de artist liric.
El a mai spus ca provine dintr-o familie foarte saraca (cu noua copii) care au fost parasiti de parinti. Dupa prima etapa a concursului, un membru al juriului, profund impresionat de lejeritatea cu care acesta interpreteaza arii celebre, a declarat ca "reprezentantii comunitatii romane ar trebui sa fie mandri de tine". Daca va castiga competitia organizata de postul spaniol de televiziune, Costel Busuioc va semna un contract cu o prestigioasa casa de discuri, iar daca se va numara printre cei trei finalisti, organizatorii se vor ocupa de promovarea sa in tara natala. Cei care vor sa-l voteze pe Costel Busuioc pot afla mai multe informatii accesand site-ul http://babel.rtve.es/.Pe internet au fost deja postate mii de mesaje de incurajare pentru Costel, mass-media facandu-si cu brio datoria de a populariza povestea lui "Pavarotti" din Ghilad.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.