Senatorii juristi au modificat ieri Codul Familiei, stabilind ca familia are la baza casatoria "intre un barbat si o femeie" si nu "intre soti" - cum prevad normele in vigoare, care ar lasa deschisa posibilitatea intemeierii familiilor homosexuale, mentioneaza Ziua.

Modificarile la Codul Familiei au ca scop, din punctul de vedere al PRM si PSD, prevenirea interpretarilor in ceea ce priveste intocmirea actelor de stare civila si precizarea clara in continutul legii ca o casatorie nu se poate incheia decat intre persoane de sex diferit. Propunerea a fost votata cu unanimitate de voturi de catre membrii Comisiei juridice.

Occidentul, insa, nu manifesta reticenta fata de mariajele homosexuale. Prima casatorie intre persoane de acelasi sex s-a oficiat in Amsterdam (Olanda). In prezent, casatoriile homosexuale sunt legale in Olanda, Belgia, Spania, Cehia jumatate din provinciile Canadei, Massachuttes (SUA) si Africa de Sud, relateaza Antena3.

Intr-un comunicat remis MEDIAFAX, Asociatia Accept - structura ce apara si promoveaza drepturile minoritatilor sexuale - anunta ca recentele modificari la Codul Familiei incalca "principii fundamentale in materia drepturilor omului, recunoscute prin Constitutia Romaniei". Acestea sunt, in opinia reprezentantilor asociatiei, principiul universalitatii drepturilor, principiul egalitatii in drepturi, dreptul la viata intima familiala si privata si dreptul la casatorie.