Societatea Timisoara si Grupul pentru Reforma Universitara din Timisoara vor protesta incepand de miercuri, zilnic, pentru o ora, impotriva deciziei Curtii Constitutionale potrivit careia legea privind deconspirarea politiei politice comuniste este neconstitutionala, transmite corespondentul NewsIn.

Mitingurile de protest vor incepe miercuri, 6 februarie si se vor desfasura la Timisoara intre orele 14.00 si 15.00.

“Noi ne-am gandit ca protestele vor dura cam o saptamana. Va fi in functie de cum vor decurge evenimentele. Ne vom aduna in fata sediului Societatii Timisoara si vom protesta prin prezenta noatra in acel loc, vom avea pancarte. Vom aduna semnaturi asa cum fac si organizatiile care fac mitingurile la Bucuresti. Am programat mitingurile la ora 14.00 pentru a fi in acelasi timp cu cei de la Bucuresti si pentru a ne exprima solidaritatea vizavi de ce se intampla in Piata Universitatii”, a declarat marti pentru NewsIn, presedintele Societatii Timisoara, Florian Mihalcea.

Manifestarea se desfasoara sub numele “Protest impotriva restauratiei”.
Organizatiile care participa la proteste solicita Guvernului, Parlamentului si presedintelui Traian Basescu “initierea si adoptarea de urgenta a masurilor legale care sa permita continuarea mecanismului de deconspirare a Securitatii si a colaboratorilor acesteia, precum si gestionarea arhivelor fostei Securitati. Organizatiile semnatare considera ca Decizia CCR submineaza principiile si fundamentele statului de drept si reprezinta o intoarcere la practicile regimului comunist”, transmit organizatiile protestatare.

Totodata, organizatiile semnatare solicita membrilor CNSAS sa faca publice de urgenta informatiile pe care le au despre eventuala colaborare sau apartenenta a magistratilor, inclusiv a judecatorilor din CCR, la fosta Securitate.

Un numar de 23 de organizatii au decis organizarea actiunilor de protest in Piata Universitatii din Bucuresti. Acestea sunt Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania, Asociatia Pro Democratia, Alianta Civica, Academia Civica, Freedom House Romania, Institutul de Politici Publice, Fundatia Memorialul Durerii, Agentia de Monitorizare a Presei, Militia Spirituala, Societatea pentru Justitiei SoJust.ro, Societatea Timisoara, Fundatia “Gheorghe Ursu”, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, Asociatia 21 Decembrie, Liga PRO EUROPA, Academia de Advocacy, Fundatia Soros Romania, Grupul pentru Reforma Universitara (Timisoara), Fundatia a Treia Europa, Blocul National Sindical si Liga pentru Apararea Drepturilor Omului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.