Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat, luni, pentru NewsIn, ca va intensifica controalele in serviciile judetene de ambulanta, pentru a vedea daca ordinele si normele emise de minister au fost implementate astfel incat pacientul sa nu aiba de suferit.

"Nu vrem sa se mai repete neregulile de tipul celor gasite in Vaslui atat in privinta medicamentelor cat si a echipamentelor medicale care ar trebui sa se afle obligatoriu in dotarea oricarei ambulante", a precizat Arafat.

Subsecretarul de stat a adaugat ca sanctiunile pe care le poate primi un manager al unui serviciu de ambulanta cat si un medic gasit in neregula pot varia de la un simplu avertisment si se poate ajunge chiar la desfacerea contractului de munca.

Subsecretarul de stat a explicat ca este inadmisibil si nu are niciun fel de justificare faptul ca echipamentele de resuscitare sau laringoscopul nu au baterii sau ca din trusele medicale lipsesc tot felul de ustensile. "Medicii trebuie sa constientizeze ca de orice instrument medical poate depinde viata unui pacient. De exemplu, in Vaslui, echipamentul de resuscitare nu avea baterii, motiv pentru care nu era functional, acest lucru putand avea repercursiuni grave asupra pacientului", a precizat Arafat.

Mai mult, Raed Arafat a atras atentia asupra faptului ca prin Ordin de ministru este interzis ca masina de ambulanta si cheile acesteia sa stea la domiciliul soferului, astfel incat aceasta sa fie inaccesibila in caz de urgenta. "Masina de ambulanta trebuie sa stea obligatoriu in curtea statiei de Ambulanta, sa aiba in permanenta rezervorul plin si sa fie pregatita in orice moment de interventii", a mai spus Arafat.

Oficialul a tinut sa precizeze ca atat el cat si autoritatile judetene de sanatate publica sau personalul de control al Ministerului Sanatatii vor merge in teritoriu si vor efectua controale inopinate pentru a vedea daca medicii si managerii serviciilor de ambulanta au inteles implementarea Ordinelor si a normelor legislative, subliniind ca in caz contrar va lua masuri drastice in functie de gravitatea situatiei.

Conducerea Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Vaslui a fost demisa, duminica, in urma neregulilor grave, constatate de catre secretarul de stat, Raed Arafat, in cadrul unei vizite fulger efectuate la Vaslui, transmite corespondentul NewsIn. Secretarul de stat, Raed Arafat, a declarat ca SAJ Vaslui functioneaza ca un serviciu de transport si consultatii, nicidecum ca un serviciu care sa acorde primul ajutor si sa intervina in caz de urgenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.