Medicii sustin ca depresia este principala cauza a celor care recurg la astfel de gesturi

Numarul sinuciderilor si a tentativelor de suicid a crescut alarmant in ultima vreme, tot mai multe persoane recurgand la astfel de gesturi. In ultimii ani suicidul a ajuns un adevarat fenomen.
Spre exemplu, in 2005 numarul sinuciderilor a fost mai mare decat cel al victimelor inregistrate in urma accidentelor rutiere. Ultimul caz de acest gen s-a petrecut ieri, cand un tanar a murit dupa ce s-a aruncat de la etajul zece al unui imobil, din motive deocamdata necunoscute. Ovidiu Mihai C., de 25 de ani, s-a aruncat de la fereastra unei spalatorii de la etajul zece al unui bloc situat la intersectia strazii Calusari cu bulevardul Mihai Bravu. Un alt caz de suicid s-a inregistrat la Bacau, un jandarm fiind gasit impuscat marti, in toaleta Curtii de Apel Bacau. Din primele concluzii ale anchetei a reiesit ca acesta a folosit arma din dotare, fiind vorba cel mai probabil de o sinucidere. Saptamana trecuta, o femeie internata la sectia gastro-enterologie a Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca din Capitala a murit, aruncandu-se de la etajul sase al unitatii medicale. Un alt eveniment tragic a avut loc la Bacau, cand doua adolescente de 16 ani au incercat sa se sinucida cu pastile antidepresive si alcool, intr-o camera de motel unde fusesera cazate de catre un taximetrist. "La doua ore a venit tatal uneia dintre ele si mi-a spus ca fata lui se sinucide intr-o camera. Am luat cheia de rezerva si am incercat sa intram, dar lasasera cheia in broasca, asa ca am spart usa. Cand am intrat, le-am gasit pe pat in coma, abia mai bolboroseau ceva. Tatal mi-a spus ca fiica sa l-a sunat si i-a spus ca a luat pastile si se omoara din dragoste", a declarat receptionerul. Fetele au fost duse de urgenta la Spitalul Judetean de Pediatrie Bacau. Tinerele erau luate in evidenta Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau. Una a vrut sa se sinucida din dragoste si cealalta din solidaritate cu prima, fiind cu labilitate psihica dupa celelalte tentative.

Statistica ingrijoratoare

Potrivit raportului de activitate pe 2006 al retelei de medicina legala, aproximativ 14 cazuri la o suta de mii de persoane este rata sinuciderilor in Romania. Anul 2000 a fost cel mai negru an din punct de vedere al sinuciderilor - aproape patru mii de persoane si-au pus capat zilelor. Anul urmator numarul lor a scazut brusc, iar din 2005 cazurile de suicid au inceput din nou sa creasca. Potrivit rapoartelor anuale ale Institutului de Medicina Legala, in anul 2006, peste trei mii de persoane si-au pus capat zilelor. Tot in 2006, potrivit Realitatea Tv, in Capitala s-au inregistrat 256 de cazuri de suicid. Potrivit statisticilor, rata sinuciderilor este mai ridicata in mediul urban. Medicii sustin ca principala cauza a suicidului este depresia


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.