Fabrica inaugurata weekendul acesta in orasul brasovean Teliu exporta delicatesele in Europa Unica in estul Europei, intreprinderea va produce 1.000 tone de preparate si semipreparate din melci pe an.
Cantitatea va fi exportata in Belgia, Franta, Italia si Germania. Reprezentantii firmei spun ca pretul carnii de melc ajunge la 20-22 de euro/kg, la fel de pretioase fiind si cochiliile, care sunt achizitionate de restaurantele de lux pentru ornament.

Fabrica de procesare a carnii de melc de la Teliu, judetul Brasov, inaugurata sambata, este prima cooperativa agricola infiintata dupa Revolutie, pe baza Legii 566. Cu alte cuvinte, investitorii au o serie de facilitati fiscale si scutiri de taxe si impozite. O alta caracteristica unica vine din procesarea carnii de melc pana la nivel de semipreparat si chiar preparat final.
Investitia se ridica la doua milioane de euro, iar actionarii - in numar de 220 - provin din 29 de judete. Conditia de a fi actionar la fabrica de la Teliu este aceea de a avea o ferma de melci, pentru asigurarea materiei prime.

Capacitatea fabricii este de a procesa 5.000 tone anual, marfa finita fiind de numai 1.000 de tone - cantitate care va fi exportata in Belgia, Franta, Italia si Germania. Marcel Macris, presedintele Consiliului de Administratie al firmei care a construit fabrica, spune ca „aventura" a inceput in octombrie 2005, constructia fabricii fiind impusa de nevoia de a rentabiliza activitatea de crestere a melcilor. „Suntem unici in tara datorita modului in care ne-am organizat: am constituit o asociatie cooperatista", a spus Macris.
22 de euro un kilogram

In Romania mai functioneaza doua fabrici de procesare a melcilor, la Hateg si la Sibiu, insa aici carnea de melc este semiprocesata, respectiv se decochiliaza melcii, apoi sunt inghetati in calupuri, urmand ca materia prima sa fie transportata spre unitatile de procesare completa. La Teliu, carnea este procesata pana la produse finite: semipreparate si preparate din carne de melc.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.