Supratensiunile provoaca distrugerea totala a aparaturii electrice. Numarul descarcatoarelor care trebuie montate depinde de modul de bransare.
Orice persoana poa­te reduce semnificativ riscul deteriorarii instalatiilor electrice din propria locuinta daca face o investitie de doar 120 de euro, suma necesara achizitionarii si montarii unor aparate de protectie numite descarcatoare de supratensiune. Trebuie stiut faptul ca nu exista niciun descarcator care protejeaza 100% reteaua electrica, insa pot fi de un real ajutor in cazul unor socuri de curent. In timpul furtunilor, de exemplu, au loc descarcari electrice care ating stalpii de inalta tensiune si declanseaza o unda de supratensiune in reteaua electrica si care se prelinge catre echipamentele casnice. Tot ce este legat in momentul acela in priza, chiar daca este scos din functiune, se „prajeste”. Iar pagu­bele sunt considerabile pentru ca nimic nu mai functioneaza. Supratensiunile sunt provocate de traznete sau apar din cauza defectelor de la generatoarele si transformatoarele electrice. „Descarcatoarele sunt ca niste asigurari. Le cumperi si nu stii daca vor fi folosite vreodata. Dar te salveaza cand are loc o supratensiune in retea”, spune Iulian Smarandache, director in cadrul Schrack Energietechnick, companie care furnizeaza aparataj electric de joasa tensiune si cablare structurata.

Pentru locuintele care folosesc curent monofazat, adica 220 volti, investitia este in jur de 60 de euro pentru o protectie mai sigura. Asta inseamna ca se monteaza doua descarcatoare (pretul unuia fiind de 30 de euro), unul pe firul de intrare a curentului si altul pe firul nul. Logica folosirii a doua descarcatoare este aceea ca unda de supratensiune poate veni pe oricare dintre fire. La imobilele cu curent trifazat este nevoie de 4 aparate, deci costul este undeva in jurul a 120 de euro.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.