Fenomenul de imbatranire a populatiei mondiale se va accelera rapid in urmatorii 20 de ani si va atinge un punct maxim in 2030, potrivit unui studiu publicat in „Nature”
Conform Evenimentul Zilei, proportia persoanelor cu varsta de peste 60 de ani se va tripla in acest secol, trecand de la 10a in 2000, la 32a in 2100, arata studiul realizat de cercetatori de la Institutul demografic din Viena si de la Universitatea de stat din New York. Cercetatorii avertizeaza autoritatile sa tina cont de aceste statistici pentru ca, in ultimii ani ai vietii, cheltuielile pentru sanatate sunt cele mai ridicate, ceea ce face ca, „in perioada de accelerare a fenomenului de imbatranire, sa existe un risc major de instabilitate”.

Studiul, realizat de cercetatorii de la Institutul demografic din Viena si de la Universitatea de stat din New York, arata importanta acestor estimari pentru politicile publice, mai ales pentru cele din domeniul sanatatii, insa micsoreaza consecintele acestui fenomen. Gandul informeaza ca fiecare tara inregistreaza niveluri diferite in cadrul acestei progresii a fenomenului de imbatranire a populatiei. Japonia este deja foarte aproape de perioada in care fenomenul va atinge punctul maxim, in timp ce America de Nord, Europa, China si fosta Uniune Sovietica vor atinge acest moment intre anii 2020 si 2030. Pentru Asia de Sud, aceasta evolutie va incepe in 2030, pentru Orientul Mijlociu, in 2040, iar pentru Africa subsahariana, la mijlocul secolului.

Proportia persoanelor cu varsta peste 60 de ani se va tripla in timpul acestui secol, trecand de la 10% in 2000, la 32% in 2100. In China, numarul persoanelor in varsta va trece de la 10% la 42%, in timp ce jumatate din populatia Europei de Vest (46%) va avea peste 60 de ani la sfarsitul secolului, potrivit acestui studiu

Imigratia este numai o parte a solutiei. Avand in vedere ca Europa urmeaza sa ramana fara suficiente persoane de varsta activa si cu o armata de oameni batrani pe care trebuie sa-i intretina, politicienii nu trebuie sa fie ostili imigratiei, precizeaza Adevarul. Totusi, analistii spun ca aceasta nu este solutia completa, deoarece numarul de imigranti necesar pentru a stabiliza forta de munca este prea mare pentru a fi fezabil, politic si practic.

Cifrele sugereaza ca ar fi necesari 1,6 milioane de imigranti pe an pentru a acoperi golurile lasate de europenii care se pensioneaza. Statisticile ONU arata ca numai Germania, pentru a combate scaderea populatiei, ar trebui sa primeasca 3 milioane de lucratori imigranti anual. O sursa naturala de imigranti pentru Europa este Africa si Orientul Mijlociu. Multi dintre europeni citeaza incidentele din Franta din 2005 sau cele din Danemarca privind caricaturile profetului Muhammad ca motive pentru a nu-si deschide portile unui numar mare de imigranti.

Toate statele UE se confrunta cu perspectiva imbatranirii populatiei si, in final, a scaderii ei. Femeile din UE nasc, in medie, 1,5 copii de-a lungul vietii, insa raportul ar trebui sa fie de 2,1 copii /femeie pentru a permite inlocuirea populatiei. Nicio tara din UE nu ajunge la acest deziderat. Rata de fertilitate este de 1,2 copii/femeie - in Slovenia, Cehia, Italia, Spania, Letonia, Polonia, Lituania, 1,3 - in Bulgaria, Romania, Austria, Grecia, Ungaria, Slovacia, 1,4 - in Portugalia, Estonia, Germania, 1,5 - in Malta si Suedia, 1,6 - in Olanda si Belgia, 1,7 - in Luxemburg, Danemarca si Finlanda, 1,8 - in Irlanda, Marea Britanie si Cipru, si de 1,9 in Franta, potrivit statisticilor CIA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.