La Constanta, nivelul de nicotina, problemele inimii si riscul de diabet sint depistate prin analiza FORM.

Constantenii isi pot depista din timp riscul de a se imbolnavi de boli grave. Diabetul, problemele cardiovasculare si cele carotidiene pot fi descoperite printr-o simpla analiza a unei picaturi de singe, cu mult inainte de a se manifesta primele semne clinice - testul FORM. Costul unei astfel de analize este 80 de lei.

Omul are doua virste: cea de aniversare si cea biologica. Daca o persoana are 30 de ani, este stresata si fumatoare, poate sa aiba virsta biologica de 40 de ani, in vreme ce o persoana care traieste si se hraneste echilibrat poate avea virsta biologica tot de 40 de ani.

Fumul de tigara, poluarea, medicamentele, razele ultraviolete, stresul, afluxul de singe in aparatul digestiv, efortul fizic si lista radicalilor liberi poate continua. Valorile radicalilor liberi au o strinsa legatura cu procesul de imbatrinire.

„Invazia radicalilor liberi se repercuteaza in principal in structura celulara. Este bine cunoscut ca o mare parte a patologiei si imbatrinirea fiintelor vii sint cauzate de procesele oxidative intermediate de radicalii liberi“, a spus Ionica Ciortan, directorul primului Institut de Medicina Functionala din Romania.

Constantenii care doresc sa masoare nivelul stresului oxidativ apeleaza la testul pentru stabilirea valorii radicalilor liberi - FORM -, unic in tara, apoi se elaboreaza schema de „contraatac“ cu recomandari ce vizeaza stilul de viata si cu preparate naturale aduse din laboratoarele din Italia. FORM este un fotometru specializat care analizeaza nivelul stresului oxidativ din singe.

Pacientului i se recolteaza citeva picaturi de singe din deget. Singele este captat intr-un fel de eprubeta in care exista o substanta specifica si e introdus la o centrifuga componenta a sistemului FORM, apoi in aparat, pentru citit.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.