Multi dintre cei care ne-au influentat anul trecut existenta ne vor determina sa gravitam in jurul lor si in 2008.

Ii vom urma, ii vom admira sau ii vom detesta. Figurile, faptele si cuvintele lor ne vor urmari obsedant, altii ne vor fi indiferenti. Vrand-nevrand, ei vor avea impact asupra noastra.

2007 a fost marcat de scandalul biletelului, care i-a opus pe Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu. Conflictul a fost iscat de iesirea la rampa a Elenei Udrea, care si-a jucat la perfectie rolul de declansator al atacului de la Cotroceni indreptat impotriva Palatului Victoria.

Amintiri din 2007

Seful statului a iesit bine si din razboiul cu „cei 322”, par-lamentarii care au incercat sa-l suspende din functie. Dupa o confruntare care a animat vara trecuta, exponentii taberei care dorea suspendarea - Geoana, Voiculescu, Iliescu, Hrebenciuc, Tariceanu, Crin Antonescu, Olteanu - au devenit marii perdanti ai acestui joc politic extern.

Ministrii finantelor, Sebastian Vladescu si Varujan Vosganian, carora premierul le-a tinut isonul, au indurat cu stoicism amenintarile Comisiei Europene si criticile romanilor pentru formula controversata a taxei auto de prima inmatriculare.

Insa 2007 nu a fost marcat doar de actorii scenei politice. Regizorul Cristian Mungiu a fost distins cu Premiul „Palme d'Or” al Festivalului de film de la Cannes pentru pelicula „432”, adunand aprecieri pentru Romania de pe mai multe meridiane.

Selectionerul Victor Piturca, Adrian Mutu, Cristian Chivu si ceilalti tricolori au calificat Romania la Euro 2008, iar pugilistul Lucian Bute a devenit campion mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF.

Tot anul trecut am asistat la prabusirea comica a lui Gigi Becali si am avut de suferit, direct sau indirect, de pe urma scandalului diplomatic si mediatic provocat de Romulus Mailat, acuzat de autoritatile italiene ca a violat si ucis o italianca.

Toti romanii care s-au remarcat anul trecut ne-au influentat, intr-un fel sau altul, viata. Ne-au mobilizat, ne-au dezbinat, ne-au facut fericiti sau ne-au indignat. Modul in care ei au actionat a avut impact si asupra noastra.

Cine iese in fata?

In 2008, multi dintre ei ne vor influenta in continuare pe plan personal. Putem anticipa de pe acum ca anumite personaje vor fi, in mare masura, raspunzatoare pentru valoarea facturilor pe care le avem de achitat, pentru taxele si impozitele pe care le platim, pentru sistemul de vot prin care ne vom alege reprezentantii in administratia locala si in parlament sau pentru felul in care suntem priviti atunci cand muncim sau calatorim in strainatate.

Chiar si multe dintre clipele de fericire sau de mahnire pe care le vom trai, le vom datora sau le vom imputa lor. Celor zece oameni care pot schimba Romania in 2008.

Mai multe personalitati se vor afla in centrul atentiei in acest an, iar actiunile lor vor avea efect asupra romanilor.

Prin natura functiilor pe care le detin, este de asteptat ca presedintele tarii, premierul, guvernatorul BNR si ministrul Finantelor sa-si puna amprenta asupra modului in care vom trai. Depinde si de Basescu, Tariceanu, Isarescu si Vosganian daca vom avea preturi mai mari la carburanti, alimente sau energie, daca salariile si pensiile vor tine pasul cu inflatia, daca vom avea drumuri mai bune sau daca taxele ne vor goli buzunarele. Dar depinde si de Mutu daca vom fi niste romani fericiti.

Traian Basescu

Seful statului va juca un rol important in cele doua teste electorale ale anului, alegerile locale si cele legislative. Atacand sistematic PNL si PSD, el va sabota toate tentativele guvernului Tariceanu de a-si forma o imagine pozitiva. Basescu va critica ministrii, va face presiuni pentru reformarea justitiei si va presa parlamentul in disputa pentru votul uninominal.

Concomitent, el va sprijini PD-L pentru a-si asigura o intrare favorabila in 2009, anul scrutinului prezidential. Pe plan extern, Basescu va continua sa-si imbunatateasca relatiile cu aliatii occidentali, dar va avea de gestionat si relatiile reci cu Moscova si Chisinaul.

Mugur Isarescu

Eforturi. Politica BNR, condusa de Mugur Isarescu, va influenta valoarea leului, cursul de schimb la care ne vom vinde sau vom cumpara valuta, costurile si regulile de acordare a creditelor bancare. Banca Nationala a majorat deja dobanda de politica monetara de la 7,5a la 8a, masura care va determina cresterea dobanzilor la credite si la depozitele bancare. Analistii se asteapta ca BNR sa mareasca dobanda si in februarie, pana la 8,5a, in incercarea de a atinge tinta de inflatie.

Theodor Stolojan

Propunere. Ar putea fi premierul Romaniei, in cazul in care PD-L castiga alegerile legislative. Cercetarile sociologice atesta ca perechea Basescu - Stolojan are cel mai mare potential electoral, astfel ca un tandem Stolojan - premier si Vasile Blaga - primarul Capitalei ar asigura victoria partidului in alegeri. Formula se afla inca in faza de studiu.

Eugen Nicolaescu

Reforma. Prin recenta marire a listei de medicamente compensate, ministrul sanatatii a dat posibilitatea pensionarilor sa beneficieze de tratamente mai ieftine. Nicolaescu va continua sa opereze modificari in sistemul medical si va fi criticat la inaintare de fiecare data cand bresele din sistem vor provoca scandaluri de presa. Va fi acuzat, dar si sustinut, in iulie, odata cu intrarea in vigoare a interdictiei de a fuma in locuri publice.

Cristian Mungiu

Succes. Pe 24 februarie ar putea deveni primul regizor roman care obtine un Premiu Oscar la categoria „Cel mai bun film strain”, aducand prestigiu cinematografiei romanesti si atragand aprecierile celor mai importante institutii media din lume asupra tarii noastre.

Adriean Videanu

Controversat. Primarul Capitalei se va mentine in prim-plan, datorita naturii complexe a proiectelor de urbanism pe care le-a lansat. Traficul infernal, dezvoltarea haotica a unor complexe imobiliare, refacerea retelei de distributie a apei si energiei electrice, salubritatea, dar si factorul biohazardului (ninsorile, ploile si canicula) il vor aduce pe Videanu in atentia bucurestenilor, dar si a celor care tranziteaza Capitala.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.