Mituirea doctorilor este un fenomen atat de obisnuit in societatea romaneasca incat au aparut si propuneri de legalizare, in plina campanie anti-mita
Potrivit Ziua, cea mai recenta vine din partea Colegiului medicilor din Cluj, care cere autoritatilor sa modifice legislatia astfel incat sa le permita doctorilor sa primeasca asa anumitele atentii din partea pacientilor, dupa ce acestia s-au insanatosit.

Propuneri sunt si din partea Ministerului Sanatatii, insa, totul e doar la nivel de dezbatere. Presedintele Colegiului medicilor din Cluj, Mircea Barsan, e de parere ca fenomenul coruptiei s-ar putea diminua prin legalizarea atentiilor pe care le primesc medicii. Solutia ministerului era ca pacientii sa nu mai dea medicului o anumita suma de bani, ci sa o doneze spitalului in care au fost tratati. Pe de alta parte, CNAS a propus la un moment dat ca bolnavii sa achite o anumita suma pentru fiecare serviciu medical de care beneficiaza.


Mircea Barsan, presedintele Colegiului medicilor din Cluj a propus ca... mita pentru doctori sa fie legalizata! Asta in plina campanie anti-mita. Mai mult, se pare ca si Ministrul Sanatatii a propus acelasi lucru, dar el declara ca sustine asta pentru ca astfel fenomenul nu va mai lua amploare. Solutia ministrului e un pic diferita fata de cea a doctorului din Cluj. El vrea ca pacientii sa doneze spitalului suma respectiva de bani si nu medicilor. Spitalul fiind privat...banii ajung tot la doctori deci este vorba de acelasi buzunar, dar declaratia astfel formulata suna mai bine probabil.


Autoritatile si au sustinut declaratiile pe baza faptului ca in Ungaria si Cehia metoda este deja folositia. Pacat ca nu au luat in considerare faptul ca acolo aceasta “atentie” este una simbolica de 1 euro, pe cand pe meleagurile mioritice se ridica si la peste 100 de euro si faptul ca in strainatate doctorii nu conditioneaza tratamentul de banii “donati”...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.