O companie californiana a anuntat joi ca a folosit tehnologia clonarii pentru a crea cinci embrioni umani, cu scopul de a produce celule identice din punct de vedere genetic cu ale pacientilor,astfel indreptand omenirea pe calea clonarii

Compania Stemagen Corp. din La Jolla, California afirma ca a obtinut cinci embrioni umani folosind celule cutanate de la doi barbati adulti care lucreaza la centrul de fertilizare in vitro al companiei. Compania a efectuat nenumarate teste pentru a verifica daca embrionii sunt clonele perfecte ale donatorilor, embrionii fiind distrusi in acest proces. Cercetatorii au folosit o tehnica numita de transfer nuclear de la celule somatice (SCNT), care presupune implantarea nucleului unei celule de la donator intr-un ovul. Este aceeasi tehnica folosita pentru clonarea oii Dolly, primul mamifer clonat dupa un adult. Daca afirmatiile lor se confirma, echipa californiana este prima care dovedeste ca a clonat fiite umane pentru a le folosi ca sursa de celule stem, cele mai pretioase celule din corpul uman, pentru ca au capacitatea de a se transforma in aproape orice tip de tesut. Pe de alta parte, cercetarorii spera sa foloseasca aceasta tehnica pentru a crea surse de celule, tesuturi sau organe pentru transplant, identice din punct de vedere genetic cu cele ale pacientilor. "Este cea mai de succes descriere de pana acum a folosirii tehnicilor de clonare cu material integral uman. Totusi, mai este un drum lung de facut pana la indeplinirea obiectivului de a obtine celule stem embrionice", a spus Robin Lovell-Badge de la departamentul de cercetari pe celule stem al Consiliului britanic de cercetari medicale. "Sper ca autorii vor avea sansa de a-si continua cercetarile si de a obtine celule stem", a comentat Ian Wilmut, seful echipei care a clonat-o pe Dolly, aflat in prezent la Universitatea Edinburgh.


Domeniul clonarii si al cercetarilor pe celule stem este controversat

In Statele Unite, presedintele republican George W. Bush se opune folosirii embrionilor umani pentru producerea de celule stem si si-a folosit dreptul de veto pentru a bloca alocarea de fonduri federale acestor cercetari.Pe de alta parte, cercetatorul sud-coreean Hwang Woo-suk a anuntat in 2004 ca a obtinut embrioni umani folosind tehnologia clonarii, pentru ca apoi sa se demonstreze ca si-a falsificat parte din documentatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.