Sute de credinciosi din Romania, atit catolici, cit si ortodocsi, vor participa miine la Vatican la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea.

Pregatirile pentru plecare erau ieri in toi in majoritatea parohiilor catolice, preoti si credinciosi deopotriva cautind disperati mijloace de transport. "Unii si-au cautat bilete de avion, altii merg cu autocare sau chiar cu masina personala", a spus pr. Cornel Cadar, consilier la Dieceza de Iasi, ce numara un sfert de milion de credinciosi. Printre cei care pleaca se numara 11 episcopi, reprezentanti ai celor 11 dieceze catolice din tara.

Curse charter

Prin agentiile de turism pleaca in jur de 600 de persoane, cu 10-12 autocare, majoritatea fiind din zona Transilvaniei. Sejurul, care include doua nopti de cazare si mic dejun, costa 160 de euro. Pentru ca toate cursele spre Roma, atit rutiere, cit si aviatice, au fost suprasolicitate in aceste zile, unii preoti s-au gindit sa apeleze la curse charter. Preotul Alois Fechet, vicar episcopal, intentioneaza sa faca acest lucru astazi, ieri avind deja o lista cu 40 de credinciosi din zona Romanului dornici sa mearga vineri la funeraliile Papei.

"Unii dintre ei traiesc vinzind citeva kilograme de lapte pe zi, insa cred ca daca se vor afla si la 300-400 de metri de catafalc vor fi binecuvintati", argumenteaza acesta. Pentru curse charter, Tarom are doua tipuri de avioane, cu 48, respectiv 116-124 locuri. Pentru Roma exista o oferta speciala si pentru curse regulate, cu un bilet dus-intors la 99 de euro, insa exista conditia petrecerii a cel putin sapte zile acolo.

Ortodocsii sint alaturi de catolici

Desi nu la fel de organizati, exista si ortodocsi care pleaca la Vatican la inmormintare. "Sint foarte multi care merg si e firesc, pentru ca Papa a fost un prieten al romanilor", a apreciat preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvint al Patriarhiei. Alaturi de PF Teoctist, din partea Bisericii Ortodoxe Romane va merge la Vatican si mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, precum si IPS Iosif, mitropolitul pentru Europa Occidentala si Meridionala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.