Ministerul Sanatatii Publice propune un proiect prin care sa se elimine din statutul donatorului intrebarile referitoare la orientarea sexuala

Intrebarea adresata barbatilor "Ati avut relatii sexuale cu un alt barbat?" si intrebarea adresata femeilor "A avut partenerul dumneavoastra relatii sexuale cu un alt barbat?" ar putea sa dispara din "Chestionarul pentru donatorul de sange", potrivit unui proiect de ordin supus dezbaterii publice si aflat pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Modificarea Ordinului nr. 1193/2007 - care a starnit atata valva vara trecuta, pentru ca, printre altele, ii excludea total pe homosexuali din categoria donatorilor de sange - a fost luata in calcul dupa ce Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis ca intrebarile cu pricina sunt discriminatorii.

Dupa ce li s-a interzis, incepand din vara lui 2007, sa mai doneze sange, homosexualii ar putea sa iasa in curand din categoria "indezirabililor", prin eliminarea din "Chestionarul pentru donatorul de sange" a celor doua intrebari care-i identifica.

Si daca, in vara, reprezentantii homosexualilor au fost cei care au contestat ordinul ministerial si au amenintat ca-si vor cauta dreptatea in justitie, eventuala eliminare a intrebarilor discriminatorii a starnit acum critici aprinse din partea presedintei Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange din Romania (FDBSR), Aimee Bugner.

"Ei nu vor sa doneze, vor sa faca galagie"

"Daca aceste intrebari vor fi eliminate, vom fi singurii din Europa care le eliminam. Toate chestionarele din alte parti, frantuzesti, americane, norvegiene, toate cuprind aceasta intrebare, daca potentialul donator a intretinut sau nu relatii homosexuale. In Franta, de pilda, sunt excluse de la donare pana si femeile care admit ca au avut o relatie cu un barbat bisexual.

In America, e si mai explicit: daca un individ a avut o singura data un contact homosexual, o singura data!, este exclus de la donare. De ce? Pentru ca grupul in care se invart e foarte mic, daca unul e contaminat cu HIV, exista sanse sa fie contaminati si ceilalti. Noi avem o obligatie fata de bolnavi.
E dreptul fiecarui individ de a fi transfuzat cu sange fara risc", a precizat Aimee Bugner, care a adus in discutie si un alt tip de motive, care ar fi stat la baza propunerii de a le permite homosexualilor sa doneze sange. "Tot ce se intampla acum se intampla pentru ca avem de-a face cu niste persoane foarte agresive. Nu cred ca pe homosexuali chiar ii impinge de la spate aceasta nevoie, aceasta dorinta de a dona sange.

Eu lucrez de 20 de ani in domeniul asta si n-a venit niciodata la mine un homosexual spunand ca vrea sa doneze sange pentru Vasile, pentru cutare... Ei nu vor sa doneze efectiv, ei vor sa faca galagie. Acesta este singurul mod prin care pot sa iasa in relief".

"Intrebarile nu sunt relevante"

Nici oficialii din Ministerul Sanatatii si nici cei din CNCD, care au considerat intrebarile discriminatorii, n-au scapat de sagetile reprezentantei donatorilor: "Cum s-a ajuns la reevaluarea chestionarului? Fie avem de-a face cu persoane care nu au toate datele, fie cei din minister nu sunt suficient de fermi pe pozitie... Nu-si dau seama cu ce se joaca, aici nu vorbim de mentalitati, de prejudecati, aici vorbim de sanatatea unor oameni.

Un HIV transmis prin transfuzie e mult, mult mai agresiv decat cel transmis prin contact sexual. Nu se poate lua o asemenea hotarare doar pentru a satisface niste orgolii. Daca cei din minister vor sa scoata aceste intrebari din chestionar, eu i-as intreba: daca ar fi pe patul de spital, ar vrea sa primeasca sange posibil contaminat?".

De partea cealalta, Csaba Astalosz, presedintele CNCD, mai retinut in declaratii, a adus in discutie chestiunea preventiei: "Cele doua intrebari nu sunt relevante pentru ca nu poti sa ai siguranta unui raspuns sincer, n-ai cum sa verifici. Preventia trebuie facuta in alt mod, specialistii ministerului trebuie sa se ocupe de asta".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.