De citeva zile, bucurestenii sint siciiti de niste insecte mari, asemanatoare cu tintarii

In Bucuresti au aparut in ultimele zile niste insecte ciudate, care seamana cu tintarii. Acestea zboara grupate in roiuri de mari dimensiuni, nu ataca oamenii si nu transmit boli, dar prezenta lor este siciitoare. Specialistii spun ca pentru aceste insecte este improprie denumirea de "tintari".

Dr. Corneliu Pirvu, de la Muzeul "Grigore Antipa", a precizat: "Cel mai probabil, este vorba despre exemplare din familia Chironomidae, din acelasi subordin ca si tintarii obisnuiti (Culicidae) si al asa-numitilor "tintaroi" (Tipulomorphae). Este vorba despre o familie inrudita cu tintarii, insa una extrem de numeroasa. Doar in Romania exista aproximativ 500 astfel de specii". Conform specialistului, la fel ca si tintarii, "aceste insecte se dezvolta tot in apa, insa corpul lor este mai gros decit al tintarului". "Uneori, linga ape se pot observa roiuri enorme de adulti", a adaugat dr. Pirvu, precizind ca aceste insecte nu transmit boli, spre deosebire de tintari.

Nu exista un focar in Bucuresti

"Acesti "tintari" nu au nevoie de multa apa pentru a se inmulti. Citeva frunze umede si temperaturile mai ridicate de acum doua saptamini au fost suficiente pentru inmultirea lor. Nu sint insa densitati crescute si nu avem nici un focar in Capitala", ne-a spus si biolog dr. Carmen Romanca, seful Laboratorului de Entomologie din cadrul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti. Specialistul a precizat ca nu au fost nici reclamatii si nici nu au fost descoperite focare in timpul controalelor realizate de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica. "Astfel de insecte au aparut in unele locuinte, fiind insa vorba de un fenomen izolat. Tine de nerespectarea igienei unor locuri, cum sint depozitele de hirtie", a mai spus biologul Carmen Romanca.

Specialistul recomanda fiecarei persoane sa ia propriile masuri de protectie. "Tratamentele facute la nivelul Capitalei sint bine venite, insa nu sint suficiente. Fiecare trebuie sa ia propriile masuri. La geamuri trebuie puse plase de protectie, iar in comert exista si numeroase aparate si solutii pentru tintari", a adaugat Carmen Romanca.

Tratamente de igienizare

Societatea 3D, care are contract cu Primaria Capitalei pentru tratamentele de igienizare (deratizare si combaterea tintarilor), a inceput aceste programe de pe 8 martie. "Ne-am ocupat de asociatiile de locatari si de institutii. Am inceput dinspre marginea orasului si am avansat spre centru. Cind temperatura ne va permite, ne vom ocupa si de vegetatia din parcuri", ne-a declarat Paul Grigore, directorul de exploatare al Societatii 3D. Potrivit acestuia, zonele cu probleme sint aceleasi in fiecare an. Este vorba despre acele blocuri cu subsolurile inundate din sectorul 5 - zona Amurgului, Piata Rahova, Iacob Andrei sau din sectorul 2 - Baicului. In Capitala nu se practica sistemul tratamentelor din avion. "Nu practicam sistemul aviatic din cauza densitatii mari a cladirilor care ar impiedica tratamentul sa ajunga unde trebuie", a mai spus Paul Grigore.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.