Preturile alimentelor de baza, printre care laptele, carnea sau uleiul, se vor majora cu pana la 15 %, din februarie, principalele cauze fiind deprecierea leului, dar si costurile pentru utilitati, a declarat astazi presedintele sindicatului din industria alimentara, Dragos Frumosu.

"In luna ianuarie, vanzarile scad, astfel incat preturile alimentelor nu pot fi majoare. Insa, din 1 februarie, vom asista cu siguranta la o noua scumpire, primele majorari urmand sa fie aplicate la carne, lapte si ulei. In egala masura, produsele alimentare din import vor fi mai scumpe cu pana la 10 %, incepand tot din februarie", a spus presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.

Potrivit lui Frumosu, principalele cauze care determina scumpirea alimentelor tin de deprecierea leului, precum si de costurile pentru utilitati, informeaza NewsIn.

"Daca ne gandim la deprecierea leului, dar si la costurile pentru combustibil, gaze sau energie scumpirea alimentelor este justificata. Totusi, nu este exclusa si varianta speculei. Astfel, chiar daca anumite produse sunt comercializate la un pret relativ scazut pe piata europeana, importatorul le vinde la un pret mare pe piata interna. Din aceasta cauza ar trebui ca autoritatile sa gaseasca cai legale prin care sa limiteze specula", a explicat Frumosu.

Presedintele FSIA a subliniat ca anul 2008 va fi unul extrem pe dificil pentru unitatile din industria alimentara, existand riscul ca multe dintre acestea "sa dispara din piata". Potrivit lui Frumosu, "unitatile din industria alimentara care rezista in acest an, vor scapa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.